2014. április 16.

Tiroli túrós rétes







Ehh, már megint túró! De hát nincs mit tenni, nagy kedvenc nálunk édesen és sósan is, bár gondolom, ez már réges-rég kiderült azok előtt, akik rendszeresen látogatják a blogot.
Mivel nyakunkon a húsvét, úgy gondoltam, beújítok valamilyen túrós sütivel, olyannal, amit eddig még sohasem készítettem. Valami olyasmit akartam, amiről eddig csak álmodoztam, vagy épp ilyen-olyan okokból halogattam az elkészítését. A Tiroler Topfenstrudel, azaz a tiroli túrós rétes éppen az ilyen halogatós édességek közül való.
Külföldi munkám során ez volt a legnagyobb kedvencem a tradicionális osztrák sütik közül. Az egyik kolléganőm, Margot hihetetlenül értett a készítéséhez, és ha még nem lett volna elég ez az önmagában is fenséges, kötelezően langyosan fogyasztandó sütemény, ő még megfejelte egy kis Bourbon vaníliás fagyival is. Habzsolva ettem és közben olvadoztam a gyönyörtől, olyan szinten mennyeinek éreztem.
Most végre megsütöttem én is, hiszen a jó múltkor olyan sikert értem el a croissant-nal, hogy úgy gondoltam, mivel ez is hasonló módon készül, tán csak nem fogom elrontani. A tésztája valóban szép leveles, de a töltelék sajna kevésnek bizonyult. … Eddig tart az 5 évvel ezelőtti sztori. ;)
Hiába imádom a túrós rétest, azóta se sütöttem meg újra, mert mindig volt más, amit ki akartam próbálni. Tavaly (2018-ban) már majdnem nekifogtam húsvét táján, de valahogy mégis elmaradt. Most végre sort kerítettem rá, és jelentősen átvariáltam. Az eredetileg 4 rúd rétes töltelékének 60 dkg túrót szántak, de mivel a recept előtti korábbi szövegelésemnek hála megtudtam, hogy ezt 5 évvel ezelőtt meglehetősen kevésnek tartottam, ezért most jóval többet tettem bele. Igaz, 4 helyett most csak 2 rúd rétest sütöttem, mert annyi is bőven elég volt.
Ezúttal az általam annyira ajánlgatott vaníliafagyit sem spóroltam el mellőle, mert azt úgy az igazi. Ezt a rétest sosem fogom megunni. :)






Hozzávalók 2 rúd réteshez:

2 adag (kb. 60 dkg) élesztős-leveles vajastészta
50 dkg túró
10 dkg tejföl
4 dkg búzadara
10 dkg porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás porcukor
1 citrom reszelt héja
4 dkg mazsola
2 ek. rum + víz
3 dkg kekszmorzsa
1 tojásfehérje a kenéshez
porcukor a szóráshoz
vaníliafagylalt vagy tejszínhab a tálaláshoz

elkészítés:

  1. A mazsolát 1 órára annyi rummal elkevert vízbe áztatjuk, amennyi épp ellepi, és hagyjuk, hogy a szemek megdagadjanak.
  2. Az áttört túrót összekeverjük a többi hozzávalóval (botmixerrel még krémesebbre dolgozhatjuk), és hozzáforgatjuk a lecsepegtetett mazsolát. A túrókrémet kétfelé vesszük.
  3. A korábban már elkészített, 4 egyenlő részre vágott tésztából kiveszünk 2 adagot (szobahőmérsékleten kiolvasztjuk), és egymás után kb. 2 mm vékony téglalapra kinyújtunk.
  4. Mindegyik kinyújtott tésztalap hosszabbik oldalairól levágunk egy-egy 1 cm széles csíkot. Az így kapott 4 db tésztacsíkot párban egymás mellé fektetjük és összecsavarjuk. (Ebből a 2 db összecsavart tésztából lesz a rétesek tetején a díszítés.)
  5. Az egyik kinyújtott tésztalapot sütőpapírra fektetjük, és a tészta hosszabbik oldala mentén rákanalazzuk a tölteléket úgy, hogy 2 ujjnyi szélességben, jobbról és balról szabadon hagyjuk a tésztát. Ezt ráhajtunk a töltelékre, majd a sütőpapír segítségével feltekerjük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Így készítjük el a másik rétesrudat is.
  6. A réteseket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, a tetejük közepére fektetjük az összecsavart tésztacsíkot, és a végeiket aláhajtjuk. 20 perc kelesztés után lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével.
  7. A réteseket 200°C-ra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben 5 percig sütjük, majd a hőfokot 180°C-ra csökkentve, további kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
  8. A még forró réteseket sütőpapírostól óvatosan a sütő rácsbetétjére csúsztatjuk, kihúzzuk alóluk a papírt, és így hagyjuk langyosra hűlni. Felszeleteljük, és porcukorral hintve, vaníliafagyival vagy tejszínhabbal együtt tálaljuk.

Tipp:
A kihűlt rétest felszeletelve, becsomagolva lefagyaszthatjuk. Amikor enni szeretnénk belőle, szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, és előmelegített sütőben felfrissítjük. Ugyanolyan ropogós lesz a teteje, mintha frissen sütöttük volna. ;)