2021. március 22.

Húsvéti kalács blundel tésztából

 

 


 

Én most kb. mindent blundel tésztából csinálok! Na jó, a levest nem! :D Újra felfedeztem ui. magamnak, pedig nem is olyan régen szintén futószalagon gyártottam. Akkor főleg karácsony táján csináltam sűrűbben, mert a kedvenc rétesünkhöz kellett. Most már tudom, miért álltam le róla: teljesen érthetetlen okból hízunk tőle! :D Még mielőtt azonban újra búcsút intettem volna ennek az imádni való tésztának (és a miatta rám rakódott – szerencsére csak – 2 kilónak), készült belőle csigakenyér, croissant, csiga, fonott kalács és egy jópofa mintájú másik kalács is. Tulajdonképpen ez az utóbbi az, aminek köszönhetően újra beengedtem a konyhámba ezt a „galád” élesztős-leveles tésztát, és ha már nekifogtam, nem apróztam el – újra lecsekkoltam, mi minden finomság sülhet ki belőle. Húsvét táján példának okáért ez a szép, réteges küllemű kalács. Sajnos irtó hamar képes elfogyni. Veszélyes, na! :D



Hozzávalók 2 kalácshoz:

24 dkg kenyérliszt
8 dkg süteményliszt
5 dkg cukor
1 csapott tk. só
5 g instant élesztő
1,5 dl nagyon hideg tej
1 tojás
15 dkg vaj
1 kis tojás a kenéshez
olvasztott vaj a sütés utáni kenéshez

elkészítés:
  1. A tésztát eszerint a leírás szerint a 8. lépésig elkészítjük, majd hosszában és középen kettévágjuk.
  2. Az így kapott 33x8 cm-es tésztadarabokat 3-3 csíkra szeljük, és a vágott felükkel felfelé fordítjuk.
  3. Hármas fonással megfonjuk a kalácsokat, vigyázva, hogy a rétegek fonás közben jól láthatóak maradjanak.
  4. A megformázott kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és letakarva, meleg helyen 2 óra alatt megkelesztjük.
  5. A tetejüket lekenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben megsütjük. Még forrón átkenjük olvasztott vajjal, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc