2012. augusztus 24.

Sertéshús copfok





Grillhús rajongó vagyok, de jelenleg olyan iszonyat meleg van, hogy kínzás lenne kimenni a telkünkre, hogy nyílt tűzön sütögessünk. Szerencsére van kontakt grillünk, amit eddig csak a „sütött” kiflihez és egyéb melegszendvicsek készítésére használtam. Mivel betáraztam egy rakat sertéshúst, most magamnak kedvezhettem ezekkel a helyes kis copfocskákkal. Életem párja elé azonban nem tehettem disznóhúst, így neki csirkemellből készítettem el.
A kontakt grill pedig hús fronton is jól teljesített. A mellé tálalt grillezett hagyma is kimondottan jólesett.




Hozzávalók 2 személyre:

4 szelet sertéscomb
3 ek. tejföl
1 ek. csípős, darált paprika
napraforgó- vagy olívaolaj


elkészítés:

  1. Az egész sertéscombot kisujjnyi vastagságúra szeljük, majd hosszában 3 csíkra vágjuk úgy, hogy a szeletek felső vége egyben maradjon. (Csirkemell esetében jó, ha nagyobb melleket választunk, amiket 2-2 szeletre vágunk és ugyanúgy készítjük el, mint a sertéscombot.)
  2. Felülről lefelé haladva hármas fonással copfokat készítünk. Ahol a fonás véget ér, ott fogvájóval megtűzzük, és a fonatokat egyenként a tenyerünkben tartva nyársra húzzuk. (Nyárs nélkül is megsüthetjük.)
  3. A páchoz a tejfölt elkeverjük a darált paprikával, 2 evőkanál olajjal, majd ecset segítségével megkenjük vele a húscopfok mindkét oldalát. (Természetesen másféle pácot is készíthetünk.)
  4. A fonatokat jól záródó, kiolajozott üvegtálba tesszük és ráöntjük az esetlegesen megmaradt pácot. Felhasználásig hűtőben tároljuk. (Akár 2-3 napig is érlelhetjük, de minimum fél napig célszerű.)
  5. Felhasználáskor a húsok mindkét oldalát enyhén megsózzuk, majd olajozott grill-lapon vagy kontakt grillben pirulásig sütjük.



a húsfonat előkészítése


Grillezett hagymakarikák





Grillen készült hagymát még sosem ettem ilyen formában, de most eszembe jutott, hogy jól jönne a sertéshús copfokhoz. Szerencsére hamar megvan és nagyon finom. Én lila hagymából készítettem, mert édeskés ízének nem tudok ellenállni.

Hozzávalók 2 személyre:

2-3 nagy fej lila hagyma
olívaolaj/napraforgóolaj


elkészítés:

  1. A hagymát megtisztítjuk, 0,5 cm vastag karikákra vágjuk, és szorosan a tenyerünkben fogva hústűre szúrjuk.
  2. A karikákat mindkét oldalukon megsózzuk, és megforgatjuk az olajban.
  3. Kerti vagy kontakt grillben mindkét oldalukat pirosra sütjük. Grillezett húsok mellé adjuk.