2015. március 20.

Majonéz házilag







Régóta készültem a majonéz házilagos előállítására, időről-időre szembe is jött velem egy-egy recept, de csak halasztódott a dolog. Míg nem hirtelen nagy szükség lett volna rá egy salátához, de nem volt kedvem csak a majonéz miatt boltba menni. Nem is kínálkozhatott volna ennél jobb alkalom arra, hogy végre elkészítsem kedvenc mártásomat. Minden adott volt hozzá itthon, csak le kellett vennem a polcról a Szakácsok könyvét, ui. emlékeztem rá, hogy abban is van egy majonézrecept. Nem is akartam tovább kutatni, mert úgy gondoltam, ebben a könyvben biztos jól le van írva. Nem csalódtam - a majonéz tökéletes lett. Kevés az esély rá, hogy ezek után bolti majonézt vegyek. :D

Hozzávalók kb. 3 dl-hez:

2 tojássárgája
1 tk. mustár
1 tk. fehérborecet
2,5 dl napraforgóolaj
1 ek. citromlé
őrölt fehér bors
egy csipet só

elkészítés:

  1. A keverőtálat nedves konyharuhára állítjuk, hogy a mártás kikeverése közben majd ne csússzon el. Beletesszük a szobahőmérsékletű tojássárgákat, a mustárt, a fehérborecetet, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. (Eredetileg csak egy csipet só van benne, de én ½ kávéskanálnyit tettem bele.)
  2. Kézi habverővel, folyamatos keverés mellett, szinte cseppenként adagoljuk hozzá az olajat.
  3. Amint sűrűsödni kezd, bátrabban önthetjük hozzá az olajat, továbbra is folyamatosan kevergetve, mintha habot vernénk.
  4. Ha teljesen felvette az olajat, besűrűsödött és a felülete fényes, hozzáadjuk a citromlevet, és ízlés szerint még fűszerezhetjük. Még egyszer átkeverjük.

Megjegyzés:
A könyv nem ajánlja az olívaolaj használatát annak hangsúlyos íze miatt. Napraforgóolaj helyett azonban választhatunk repceolajat is. A legjobb, ha hidegen sajtolt, semleges ízű olajat használunk.
A mustár lehet dijoni, a bors pedig fekete vagy akár zöld bors is.
Előfordulhat, hogy a majonéz összefut, és a tojásdarabok kiválnak az olajból. Ennek több oka is lehet: túl hideg volt a tojássárgája vagy az olaj, vagy túl gyorsan adtuk hozzá az olajat, illetve túl sokat kevertünk bele. Az ilyen kicsapódott majonézt azonban szerencsére meg lehet menteni: egy tojássárgáját vagy 1 teáskanál mustárt tálba teszünk, és folyamatosan kevergetve hozzácsöpögtetjük a kicsapódott majonézt. Addig kell keverni, amíg sima felületű, egyenletes krémet nem kapunk.