2014. március 28.

Vaníliás banánszuflé kardamommal





Eddig csak egyszer készítettem szuflét, és akkor nagyon ízlett. Mégse került rá sor újra, egészen mostanáig. Mivel a hűtőben ott szomorkodott még egy szem banánom, és már kezdett erőteljesen barnulni a héja, jónak láttam elhasználni. Az az egy banán azonban kevés lett volna egy nagyobb lélegzetű süteményhez, turmixot meg nem akartam belőle készíteni, mert valami sütiféleségre vágytam. Eszembe jutott, hogy a felfújthoz talán pont elég lenne egyetlen banán is. Jól gondoltam. Évekkel ezelőtt a neten láttam a szuflénak ezt az elkészítési módját, igaz, nem banánnal, és most a legelső felfújtaméval ellentétben eszerint a módszer szerint készítettem el. Nem csalódtam, mert habkönnyű, ugyanakkor finom, krémes állagot sikerült így elérnem.Ez a felfújt nem túl édes, enyhén banánízű, kellemesen vaníliás és egy leheletnyit kardamomos. Szerintem az arányokat sikerült jól eltalálnom, egyik íz sem tolakodik a másik elébe.
Csak egy dolgot sikerült kicsit elrontanom – a sütési időt. Már 20 perc után kivettem a sütőből, mert az eredeti recept is csak 15 percet írt, ill. már kezdett pirosodni és szépen megemelkedett. Ekkor fotóztam le, de amikor belekanalaztam, picit még nyers volt, ezért később visszadugtam a sütőbe. Akkor lett olyan magas, mint ami az utolsó képen is látható. Ezért a sütési időket összeadtam, és a receptben már a helyes idő szerepel. :)





Hozzávalók 3-4 személyre:

1 banán
5 dkg finomliszt
4 dkg vaj
2 dl tej
4 kardamommag belseje
4 dkg nyírfacukor
1 citrom reszelt héja
2 ek. frissen facsart citromlé
1 ek. vanília esszencia
2 tojás
2 cs. Bourbon vaníliás cukor + vaj a sütőformához
porcukor a tálaláshoz
mentalevél a díszítéshez

elkészítés:

  1. A meghámozott banánt karikákra szeljük, tálba tesszük, meglocsoljuk a citromlével, és pépesítjük.
  2. A tejet a kardamom magjaival együtt felforrósítjuk, majd leszűrjük.
  3. A vajat lábasba tesszük, kis lángon felhevítjük, kézi habverővel hozzákeverjük a lisztet, majd az ízesített tejet is hozzáöntve, csomómentesre dolgozzuk. Hűlni hagyjuk.
  4. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd a banánpéppel, a citromhéjjal és a vanília esszenciával együtt az előbbi masszához keverjük. Két részletben hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  5. A 3 vagy 4 szufléforma egész belső felületét alaposan kivajazzuk, beszórjuk vaníliás cukorral, és elosztjuk bennük a tésztamasszát. (Színültig töltve 3 formára lesz elegendő a tésztamassza, és sütés közben nagyon magasra megemelkedik.)
  6. A szuflékat előmelegített sütő rácsára tesszük, és a sütőajtó nyitogatása nélkül addig sütjük, amíg a tetejük pirulni nem kezd.
  7. A kész felfújtat meghintjük porcukorral, és mentalevelekkel díszítjük. Azon melegében tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 30-35 perc







További 15 perc sütés után