2016. május 12.

Túrókrémes-morzsás sütemény földieperrel







Mániám a szabadföldi eper, és általában be is tartom a saját fogadalmamat, miszerint nem veszek fóliásat. De nagy ritkán azért elcsábulok, ha már túl sokáig kell várni az igazi, napérlelte gyümölcsre. Így történt ezzel a sütivel is, amihez anno fóliás epret tettem a kosaramba. Annál is inkább, mert az árus felbátorított a kóstolásra, és bár látványra és állagra is az a felfújt fajta volt, amivel egyébként baromi jól lehet díszíteni, ízre mégis elfogadhatónak éreztem – süteménybe legalábbis mindenképp. Persze sajnáltam, hogy ezek az eprek nem olyan mézédesek, mint kedvencem, a kis méretű, fehér húsú, nem csúcsos végű „paraszt eper”, amiből manapság nem is nagyon találni már a piacon sem. De egy csöppet elkanyarodtam. :D
Az alábbi recept eredetijét egy német receptgyűjtő oldalon találtam. Mivel mi Anyáékkal együtt csak 4-en vagyunk, ezért fele adagot sütöttem. Készítés közben kiderült, hogy az arányokkal van némi probléma, ezért felülbíráltam, és végül egy olyan sütemény kerekedett ki belőle, amit a Kutyafül és Anya is nagyon díjaztak.
Részben a pozitív vélemény az oka, hogy most újra megsütöttem, és így 2 legyet üthettem egy csapásra: ezúttal szabadföldi epret használva, finom, vasárnapi sütink lett, ill. az új fotóknak hála, végre lecserélhettem a régi, csúnyácska képeket. Azt hiszem, mindenki jól járt. :D






Hozzávalók 28x20 cm-es tepsihez:

Tésztához:
20 dkg finomliszt
12 dkg vaj
12 dkg barna nádporcukor
2 tojás
1 csapott tk. sütőpor
késhegynyi só

Töltelékhez:
30 dkg földieper (tisztítva mérve)
50 dkg túró
7 dkg barna nádporcukor
1 cs. Bourbon vaníliás porcukor
8 dkg vaj
2 tojás
30 g vaníliaízű pudingpor

Tésztamorzsához:
10 dkg finomliszt
8 dkg hideg vaj
4 dkg kristálycukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
késhegynyi só

elkészítés:

  1. A tésztamorzsához a hozzávalókat morzsalékosra dolgozzuk, majd hűtőbe tesszük.
  2. A tésztához a puha vajat a porcukorral kihabosítjuk, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzákeverjük a sütőporral, sóval vegyített lisztet.
  3. A kuglóféhoz hasonló tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük, és egyenletesen elsimítjuk (ez egy kicsit macerás, de kivitelezhető).
  4. A töltelékhez a puha vajat a kétféle porcukorral habosra kavarjuk, egymás után belevegyítjük a tojásokat, hozzákeverjük a túrót, és botmixerrel krémesítjük. Végül hozzáforgatjuk a pudingport.
  5. A megmosott epret feldaraboljuk, rászórjuk a tésztára, rásimítjuk a túrókrémet, és elosztjuk rajta a tésztamorzsát.
  6. Előmelegített sütőben, alulról a 2. rácsára téve, készre sütjük a süteményt. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük, és porcukorral hintve tálaljuk.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 50 perc