2019. március 6.

Puncs szelet







Még mielőtt bárki is rám borítaná az asztalt, hogy „de hát ez nem is az igazi puncs szelet!”, előre szólok, hogy ez nem az igazi puncs szelet. :D De nagyon hasonló. ;)
Egy másik sütimhez túl kevésnek bizonyult ui. a piskóta, és egy későbbi alkalomig lefagyasztottam. Úgy volt, rakott desszert lesz belőle, de amikor a félretett tészta kiolvadt, azon nyomban meggondoltam magam, és inkább Jetty tortaként szerettem volna látni. El is készült a tésztamassza, ami – mint valami újabb ihletadó – azért könyörgött, hogy olyan sütivé alakuljon, amilyet még sosem készítettem. Nevezetesen puncs szeletté, ami egyébként sosem tartozott a kedvenceim közé. :D Úgy megörültem ennek a hirtelen támadt ötletnek, hogy azon kaptam magam, hogy máris veszem elő a tojásokat a töltelék keretéül szolgáló piskótához. Utánajártam, hogyan is készül a fényes cukormáz. Úgy látszik, ha valami sikerre van ítélve, akkor a munkálatok is gyorsan zajlanak. Így hát ez a Macskanyelv -féle puncs szelet is hamar elkészült. A sikert pedig legelőször is Anya állapította meg, aki elsőként kóstolta. Elmondása szerint a savanykás meggylekvár kellemesen ellensúlyozza a tömény tésztamasszát, a rum is jól érezhető, és szerinte a cukormázra általában jellemző kis ropogósság sem tűnik ki. Utóbbival én egy csöppet vitatkoztam – nem véletlenül nem vagyok oda érte. De hát a puncs szelet rózsaszín máz nélkül nem lenne az igazi. ;)






Hozzávalók 16 szelethez:

Piskótához:
6 tojás
10 dkg porcukor
12 dkg finomliszt
10 dkg olvasztott vaj
6 g sütőpor

Kakaós piskótához:
3 tojás
5 dkg porcukor
6 dkg finomliszt
1 dkg holland kakaópor
5 dkg olvasztott vaj
3 g sütőpor

Tésztamasszához:
a kész kakaós piskóta összetördelve
12 dkg vaj
8 dkg porcukor
3 ek. jó minőségű rum
10 dkg áfonyadzsem
10 dkg házi meggydzsem
15 dkg pirított, durvára darált dió

Kenéshez:
20 dkg házi meggylekvár

Mázhoz:
20 dkg porcukor
1 tojásfehérje
2 ek. meggyszörp
1 ek. rum
pár csepp piros ételfesték

elkészítés:

  1. A piskótához a tojások sárgáját a cukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a langyos olvasztott vajat, majd felváltva beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét és a sütőporral vegyített lisztet.
  2. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, egyenletesen szétkenjük, majdnem teljesen a tepsi széléig, és előmelegített sütőben megsütjük. Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, és átfordítjuk a sütő rácsbetétjére. Így hagyjuk kihűlni.
  3. A kakaós piskótát is a fent leírt módon készítjük el, és miután kihűlt, összetördeljük.
  4. A tésztamasszához a vajat a porcukorral kihabosítjuk, belekeverjük a rumot, a kétféle dzsemet, és az összetördelt piskótát is hozzáadva, krémesre dolgozzuk.
  5. A diót kissé megpirítjuk, és miután kihűlt, késes aprítóval durvára daráljuk. A tésztamasszába keverjük.
  6. A piskótát középen két lapra vágjuk, a széleket egyenesre szabjuk (én így 17x27 cm-es lapokat kaptam), és mindkettőt megkenjük meggylekvárral. Az egyik lekváros lapra rásimítjuk a kakaós masszát, és ráfektetjük a másik tésztalapot, a lekváros felével lefelé. A süteményt lesúlyozzuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára.
  7. A mázhoz a porcukrot elkeverjük a tojásfehérjével, a málnaszörppel, a rummal, majd gőz fölött, kevergetve meglangyosítjuk.
  8. Egyenletesen elkenjük a sütemény tetején, majd hűtőbe tesszük pár percre, hogy a máz kicsit meghúzzon. Ezután a maradék mázzal becsíkozzuk a tészta tetejét, és hűtőbe téve hagyjuk, hogy megkössön. A süteményt hideg vízbe mártogatott késsel hosszúkás szeletekre vágjuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 12 perc


Megjegyzés:
A fotózás csak másnap történt, ezért a mázon lévő rácsminta a hűtőben való hosszú tartózkodás miatt sajnos kissé elfolyósodott. Így nem olyan hangsúlyos.