2021. július 14.

Sárgabarackos fagylalttorta sárgabaracköntettel

 

 

 


Az időjárás nem kedvezett a kajszitermésnek, ennek ellenére a mi egyetlen barackfánk úgy 60-70 szem gyümölcsöt érlelt. A java sajnos a teljes érési idő vége előtt lepotyogott, néhány szem pedig a koronában lelte halálát, vagyis érthetetlen módon, az ágon lógva rohadt el. A fa alá települt barackok nagy részét persze seperc alatt „kajapalotává” varázsolták a hangyák, így a fűből csak néhány darabot tudtam megmenteni – azt a bizonyos kb. 70 dekányit. Hangyátlanítás után ez a fincsi hűsítő került ki a kezem alól. Mivel fagyit/jégkrémet már nagyon rég csináltam, igazán jó ötlet volt ilyen módon feldolgozni a még savanyú gyümölcsöt. Kellemes hűsítő desszert a tikkasztó nyári napokra.

 



Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

a sárgabarackos krémalaphoz:
60 dkg sárgabarack (magozott mennyiség)
15 dkg görög joghurt
1,25 dl habtejszín
ízlés szerint finomítatlan nádcukor (nálam 8 dkg; a fele teljes nádcukor)

a mascarponés krémalaphoz:
25 dkg mascarpone
8 dkg finomítatlan nádcukor, darálva
1 nagy bio citrom reszelt héja
1, 25 dl habtejszín

a habgömbökhöz:
2,5 dl habtejszín
2-3 dkg finomítatlan nádcukor, darálva

az öntethez és a díszítéshez:
20 dkg sárgabarack (magozott, hámozott mennyiség)
0,5 dl frissen facsart citromlé
3 dkg finomítatlan nádcukor, darálva (vagy ízlés szerint)
3 dkg fehér csokoládé


elkészítés:

  1. 50 dkg kimagozott barackot héjastól feldarabolunk, majd a joghurttal és a nádcukrokkal együtt leturmixoljuk. Belekeverjük a habbá vert tejszín felét.
  2. A többi barackot – szintén héjastól – kis kockákra aprítjuk.
  3. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, a citromhéjjal, és beleforgatjuk a többi tejszínhabot.
  4. A barackos krém felét a sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, kanalanként elosztjuk rajta a mascarponés krémet, és elsimítjuk. Belenyomkodjuk a barackdarabkákat, rásimítjuk a többi barackos krémet, és 1-2 órára mélyhűtőbe tesszük.
  5. A díszítéshez a tejszínt a nádporcukorral habbá verjük, és gömböcskéket nyomunk a torta tetejére. Dermedésig mélyhűtőbe tesszük.
  6. Az öntethez a meghámozott, feldarabolt barackot a nádporcukorral, a citromlével magas falú edénybe téve leturmixoljuk. Az öntet egy részét kis átmérőjű csővel ellátott habzsákba töltjük, és a tejszínhabgömböcskék közeibe pöttyintünk belőle. Visszatesszük a fagyasztóba annyi időre, hogy megdermedjen.
  7. A tortát fogyasztás előtt 20 perccel kivesszük a mélyhűtőből, lekapcsoljuk róla a karimát, és tortatálra tesszük.
  8. A fehér csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, és becsíkozzuk vele a torta tetejét. Forró vízbe mártott késsel felszeleteljük, és az öntetettel együtt kínáljuk.