2018. november 8.

Vaníliás krémtúró (vaníliás, mazsolás, banános)Bő 1 hónappal ezelőtt olyan krémet sikerült gyártanom egy sütihez, ami kísértetiesen hasonlított gyerekkorom egyik kedvenc édességéhez, a vaníliás krémtúróhoz. Az állaga is a régire hajazott, mert kellőképp homogénre sikeredett. És ezen a ponton most egy vallomás következik: hetek óta olyan szinten rá vagyunk kattanva a krémtúróra, hogy ha oszlopot kellene építeni az üres dobozkákból, az kb. felérne a Petronas-tornyokig. :D Mindebben sokan bizonyára semmi kivetni valót nem találnak, mert hát finom meg izéhozé, de valójában nagyon is helytelen, hogy ilyen mértékben fogyasztjuk ezt az édességet az esti filmnézések alkalmával. Egyrészt azon túl, hogy elég sok kalóriát tartalmaz, ez a bolti vacak a benne lévő adalékanyagok miatt még ártalmas is, másrészt a töménytelen mennyiségű kis műanyag dobozkával szennyezzük a környezetünket. Ez utóbbi engem sokkal jobban zavar, mint a saját szervezetem mérgezése. Úgyhogy amikor – fellengzős szóval élve – megalkottam a házi krémtúrót, elhatároztam, hogy én biza nem veszek több boltit. Sajna ez a döntés igencsak elnapolódott, sőt elhónapolódott, mert több, mint 30 nap kellett ahhoz, hogy újra nekifogjak, és ezúttal ne süteménybe töltsem a krémet, hanem pohárkába. Mivel nálunk a mazsolás és a banános változat a menő (utóbbiból az egyik üzlet direkt miattunk rendre nagyobb mennyiséget rendelt, mert amint beszabadultunk a boltba, kifosztottuk a teljes krémtúrókészletet, esélyt sem adva a többi hasonló érdeklődésű vásárlónak), ezért én a „sima” krémtúrón túl mazsolásat és banánosat is készítettem. Csupán csak az a baj vele, hogy túl hamar elfogy. Mivel azonban a boltihoz képest macerásabb úton-módon juthatunk hozzá (azaz el kell készíteni), így legalább most már kevesebbet eszünk belőle… ööö, vagy mégse, mert annyira finom. :D


Hozzávalók 6 adaghoz:

2 tojássárgája
12 dkg porcukor
1 dkg étkezési kukoricakeményítő
1 dl tej
25 dkg túró
20 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
5 dkg 20% zsírtartalmú tejföl
1-2 ek. citromlé
1 ek. vaníliakivonat
2 dkg mazsola
10-15 dkg banánpép

elkészítés:

  1. A tojások sárgáját a cukor felével kihabosítjuk és simára keverjük előbb a keményítővel, majd a tejjel.
  2. Felforraljuk, és folyamatosan kevergetve, kis lángon puding állagúra főzzük. Langyosra hűtjük.
  3. A túrót összekeverjük a krémsajttal, a tejföllel, a többi porcukorral, a vaníliakivonattal, a citromlével, hozzáforgatjuk a pudingot, majd botmixerrel homogénre dolgozzuk.
  4. A krémet három adagra osztjuk, az egyikhez hozzáforgatjuk az előzőleg meleg vízbe áztatott, majd alaposan lecsepegtetett és kihűlt mazsolát, a másik adaghoz pedig a pépesített banánt.
  5. A háromféle krémet 2-2 adagra osztjuk, pohárkákba kanalazzuk és behűtve kínáljuk.