2017. október 15.

Mogyorókrémes tönkölyszelet







A vasárnap nem múlhat el sütemény nélkül. :) Most azonban nem volt kedvem túlbonyolítani a sütést. Miután az ebéddel már elkészültem, gyorsan nekifogtam ennek az egyszerű édességnek. Mindenképp olyat akartam, amiben mogyorókrém van, mert ilyet nem sűrűn sütök. Amióta rátaláltam egy bizonyos márkájúra, azóta csak azt vesszük. Nem csak, hogy mindkettőnk szerint finomabb, mint az a nagyon híres társa, hanem gyakorlatilag feleannyiba kerül. A többi összevetőjét most nem venném górcső alá, de amíg nem készítek házilag egészségesebb kivitelben, addig ezt használom.
A sütőformát, amiben a sütit sütöttem, most próbáltam ki először, pedig pont azért vettem meg lassan 1 éve, mert jópofának tartottam a négyzet alakú mélyedéseket. Gyakorlatilag ez is muffintepsi, csak nem a hagyományos formájú.
A süti mindkettőnknek nagyon ízlett, úgy elkapkodtuk, hogy nem tartott tovább 2 napnál. :D






Hozzávalók 12 darabhoz vagy 6 db, muffin alakú süteményhez:

10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
2 dkg zabliszt
4 g sütőpor
7 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
5 dkg vaj
1 tojás
10 dkg túró
10 dkg tejföl (20%-os)
12 tk. mogyorókrém
0,5 dl + 2 ek. frissen facsart narancslé
10 dkg porcukor
vaj + liszt a sütéshez

elkészítés:
  1. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, majd a tojást is hozzáadva tovább keverjük.
  2. Belevegyítjük a tejföllel simára kevert túrót, a narancslevet, majd hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet.
  3. A tésztamasszából 1-1 (nem púpozott) evőkanálnyi mennyiséget a kivajazott, kilisztezett sütőforma mélyedéseibe töltünk, a közepükre halmozunk 1-1 teáskanál mogyorókrémet, amit újabb 1-1 evőkanál tésztával fedünk be, és kissé eldolgozzuk a tetejét.
  4. Előmelegített sütőbe toljuk, és miután a sütemények megsültek, kicsit hűlni hagyjuk. Kivesszük a sütőformából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A cukormázhoz a 2 evőkanál narancslevet felforrósítjuk, majd kisebb adagokban hozzákeverjük és felolvasztjuk benne a porcukrot. Miután langyosra hűlt, belemártjuk a sütemények tetejét. Amint megszilárdult, tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: 25-30 perc