2019. július 21.

Meggyes-málnás crumble vaníliás tejfölöntettel







A Kutyafülnek a múltkor nagyon ízlett a cseresznyés morzsasüti, viszont annyira azért nincs kibékülve a kakaós tésztával úgy általában. Kérte, hogy legközelebb ne kakaóporral csináljam. Úgy volt, tortát készítek az igényeit figyelembe véve, de úgy alakult, hogy nem volt már idő komolyabb édességre, így ezt a pofonegyszerű desszertet hoztam össze a meggyfánkon lévő utolsó meggyszemekből. Közben a málna is érésnek indult – naponta szüretelünk is a kis bokrainkról –, és azt a keveset, ami épp megért, beletettem a crumble-ba. Én nagyon szeretem az efféle édességet, mert hamar megvan, és közben nagyon finom. :) A tejfölöntettel kimondottan jó párost alkot, egy kis pluszt ad hozzá, és lágyít rajta.






Hozzávalók 20x24 cm-es sütőtálhoz:

12 dkg finomliszt
6 dkg zabpehelyliszt
10 dkg barna nádcukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
egy csipet só
9 dkg vaj + egy kevés a sütőtálhoz
35 dkg magozott meggy
20 dkg málna
4 dkg nádporcukor
2 dkg étkezési kukoricakeményítő

elkészítés:

  1. A kétféle lisztet elvegyítjük a cukorral, a sóval, a citromhéjjal, és a felkockázott hideg vajjal morzsalékos tésztává dolgozzuk. 20 percre hűtőbe tesszük.
  2. A málnát a meggyhez adjuk, összeforgatjuk a keményítővel vegyített porcukorral, és egyenletesen elosztjuk a kivajazott sütőtálban. (A keményítőnek köszönhetően a kész desszert krémes állagú lesz és nem folyós.)
  3. A tésztamorzsát a gyümölcsre szórjuk, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd a tejfölöntettel együtt tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 25 perc