2013. július 29.

Sajttal töltött húsos-kolbászos pizzácskák tejfölös alappal





Pizzaimádatunk töretlen, de mivel képtelen vagyok überelni azt a magyaros pizzát, amit rendelni szoktunk, ezért itthon nem szoktam készíteni. Eddig csak két alkalommal veselkedtem neki, jó is lett az eredmény, de mégse közelítette meg azt a bizonyosat. A régi, rozzant sütőnk nem is volt alkalmas kelt tészták sütésére, de mivel nemrég egy csudaklassz villanysütő került a helyére, és leteszteltem már egyéb kelt tésztákon, most bátorságot éreztem a pizzasütéshez is. Ezúttal nem hagyományos pizzamártással készítettem, hanem tejfölös alappal, mert egyszer már kóstoltam ilyet, és nagyon ízlett. A tészta szélének sajttal való megtöltése is izgatta a fantáziámat, ezért vegyítettem a kettőt. Az eredménnyel nagyon elégedett voltam, hipp-hopp bepusziltuk mind a 4 bébi buci pizzát – nem volt nehéz. És a poén a végén az volt, hogy a Kutyafül mintegy vallomásként elárulta, hogy mégis csak sikerült túlszárnyalni a kedvenc pizzánkat. :D Ez ám a dicséret!




Hozzávalók 4 darab, kb. 13 cm átmérőjű pizzához:

Tésztához:
25 dkg finomliszt
1,5 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos víz
1 tk. cukor
1 tk. só
1 tk. bazsalikom
1,5 ek. olívaolaj

Tejfölös alaphoz:
2 púpozott ek. tejföl
1 mk. nyers, darált csípős paprika vagy ½ mk. őrölt csili

Feltéthez és a töltelékhez:
15 dkg maradék sült csirkehús (nálam grillfűszeres)
5 dkg csípős kolbász
15 dkg házi füstölt sajt, reszelve + 3 dkg a tetejére
1 szelet bacon

elkészítés:

  1. Az élesztőt simára keverjük a cukros, langyos vízben, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A felfutott élesztőt és az olajat a sóval, bazsalikommal vegyített liszthez adjuk, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, négyfelé osztjuk, és 18 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk.
  4. A tészta szélétől kicsit beljebb, körben elosztjuk a reszelt sajtot, a széleket ráhajtjuk a sajtra, jól lenyomkodjuk, és letakarva addig pihentetjük, amíg a sütő bemelegszik.
  5. Amíg a tészta pihen, a felaprított sült húst és a kolbászt serpenyőben összesütjük.
  6. Az alaphoz a tejfölt összekeverjük a csípős paprikával. A bacont felszeleteljük.
  7. A pizzácskák közepét megkenjük a csípős tejföllel (kicsit felkenhetjük a tészta széleire is), a tölteléket a tésztafészkekbe kanalazzuk, kevés sajtot szórunk rá, és elosztjuk rajta a húsos szalonnát. Előmelegített sütőben megsütjük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc