2016. augusztus 4.

Mangós-mascarponés tortácskák









Alig vártam már, hogy felhasználhassam a Kuala Lumpur-i piacon vásárolt szárított mangót. Most végre eljött az ideje, és bár ez nem tradicionális maláj édesség – noha ilyen kis cupcake-eket odaát is sokat láttunk –, a mangó miatt nekünk mégis a Malajziában tett kirándulásunkat juttatja az eszünkbe.
Az itthon vásárolt mangót nem szeretem, mert kényszerérett, és valahogy olyan seízű, míg az ott kóstolt elképesztően finom. Mivel friss mangót nem hozhattunk magunkkal, mindenképp venni akartam szárítottat. Még kilós kiszerelésben is lehetett kapni, de mi csak egy kisebb csomagot vettünk. Meg is bántam, hogy nem a nagyobbat választottam, de szerencsére még maradt belőle 1-2 sütire való adag.
A tésztája, mivel rizslisztből van, nem olyan könnyű, mint a „rendes” piskóta, hanem sűrűbb állagú, kicsit a kevert tésztára emlékeztet. Ezzel a mangós krémmel nekem különösen ízlett. :)








Hozzávalók 9 darabhoz:

Tésztához:
18 dkg fehér rizsliszt
5 dkg szárított mangó
1 citrom reszelt héja
6 g sütőpor
4 tojás
14 dkg cukor
1 dkg vaníliás cukor
7 dkg vaj felolvasztva

Krémhez:
12,5 dkg mascarpone
10 dkg szárított mangó
3 dkg porcukor
2 ek. citromlé
2,5 dl tejszín
3 zselatinlap

elkészítés:
  1. A tésztához a lisztet elvegyítjük a sütőporral, az alaposan megmosott citrom lereszelt héjával és a kis kockákra aprított szárított mangóval.
  2. A tojások sárgáját a kétféle cukorral felhabosítjuk, belekeverjük a langyosra hűlt olvasztott vajat, majd kisebb adagokban, felváltva hozzáforgatjuk a lisztkeveréket és a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  3. A tésztamasszát elosztjuk az alján és az oldalán is kivajazott muffintepsi mélyedéseiben, és miután előmelegített sütőben készre sütöttük, pár perc elteltével kés segítségével kiemeljük a süteményeket a sütőformából. Rácsra szedve hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A krémhez a mangót késes mixerrel felaprítjuk, majd 0,5 dl tejszínt is hozzáadva, tovább daraboljuk. (Nem lehet teljesen pépesíteni.)
  5. A mascarponét simára keverjük a cukorral, a citromlével és a tejszínes mangópéppel.
  6. Az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatinlapokat alaposan kinyomkodjuk, feloldjuk egy kevés felforrósított tejszínben, majd hozzákeverünk 2-3 evőkanál mangós mascarponét, és a többi mascarponéhoz dolgozzuk.
  7. Óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, majd miután a krémet kb. 10 percig a hűtőben dermesztettük, egyenletesen megkenjük vele a tortácskák tetejét.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc




























A recept a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában is megjelent.