2015. április 13.

Petrezselymes-zöldcitromos csirkefalatok zöldborsó salátával





A citromos, friss ízek zöldségekkel és húsokkal való kombinációját sokan szeretik. Kíváncsi voltam, hogy az én válogatós ízlésem változott-e már annyit, hogy én is szívesen egyek ilyesmit.
Bár ezt a nyarat idéző ételt elsősorban a Kutyafülnek készítettem, azért azt elmondhatom, hogy pár falat erejéig ettem a salátából, de bizony más köret után kellett néznem. A hús persze jobban csúszott. :D Meg kellett állapítanom, hogy van még hova fejlődni, és alig várom, hogy a nyers paradicsom is a barátom legyen.






Hozzávalók 2 személyre:

1 egész csirkemellfilé
2 ek. olívaolaj
20 dkg friss vagy mirelit zöldborsó

15 dkg kisméretű vagy koktélparadicsom

4 ek. konzerv főtt kukorica
7 dkg túró
1 kis csilipaprika
1 kis fej lila hagyma
1 kis csokor petrezselyemzöldje
50 ml frissen facsart zöldcitromlé

2,5 ek. extra szűz olívaolaj

őrölt fekete bors

1 púpozott ek. cukor vagy nyírfacukor
1 zöldcitrom

elkészítés:

  1. A csirkemellet megfelezzük, mindkét darabot sóval, borssal ízesítjük, és a felhevített olívaolajon mindkét oldalukon 2-3 perc alatt elősütjük. 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Miután teljesen kihűtöttük, előbb kisujjnyi vastag szeletekre, majd falatnyi darabokra vágjuk.
  2. A paradicsomot félbevágjuk, a magokat tartalmazó kocsonyás részt kivesszük, és a húsát falatnyi darabokra vágjuk. A sós vízben megfőzött borsót leszűrjük, majd kihűtjük és összekeverjük a paradicsommal, a kukoricával.
  3. A dresszinghez a zöldcitrom levét elkeverjük a sóval, a borssal, a cukorral, az extra szűz olívaolajjal, majd hozzáadjuk a felaprított csilit, a finomra vágott hagymát és az aprított petrezselymet. Elosztjuk 2/3-1/3 arányban.
  4. A túrót körömnyi darabokra törjük, a felét összeforgatjuk a zöldségekkel, a másik felét a dresszing egyharmadához forgatjuk.
  5. A csirkefalatokat összeforgatjuk a többi dresszinggel, tányérra szedjük, citromcikkekkel díszítjük, és a salátával együtt tálaljuk.