2022. január 25.

Zöldségragu (Reg-Enor diétába beilleszthető)

...avagy tisztítókúra „nehezített terepen”

 

 


 



Anya az egészsége védelmében tavaly tavasszal olyan fogyókúrába fogott, amihez előbb tisztítókúrát kellett végeznie annak érdekében, hogy a megvásárolt táplálékkiegészítők az ezt követő tartós diéta során még jobban felszívódhassanak, és ilyen módon a káros anyagok a sejtek közül is kiürüljenek. A „mélytisztítás” érdekében a cukor, a tejtermékek, a növényi olajok, magvak, sőt a magas fruktóztartalmú gyümölcsök is tiltólistára kerültek. Ellenben az állati eredetű zsiradékok annál inkább főszerephez jutottak. Utóbbi számomra elég bizarrnak tűnt elsőre, hiszen kb. mindenhez plusz zsírt kellett adni. A felsoroltakról való lemondás szerintem már önmagában is eredményes lett volna, de édösanyám az étkezése megváltoztatása mellett nagy buzgalommal szedte a diétához tartozó pirulákat is. Ennek nyomán leadta azt a pár fölös kilót – ami csak picit volt több, mint amennyit régebben megengedett magának –, és úgy megfiatalodott (bár ő eleve jóval kevesebbnek látszik a koránál), hogy egy darabig napi szinten dicsértem a szépségét. Szó mi szó, az én anyukám egyébként is fegyelmezett típus, de még így se semmi, amilyen elszántsággal végigvitte a kúrát. A táplálékkiegészítőkre kiadott nagy összeg is nyilván nyomós érvként szolgált arra az esetre, ha időnap előtt fel akarta volna adni.
A nála látott szép eredményeken felbuzdulva, mi is beruháztunk a fent említett itókára és a hozzá tartozó bogyókra, de egyre csak halasztódott, hogy nekikezdjünk. Mígnem észrevettem, hogy a legfontosabb termék szavatossága hamarosan lejár. Nem lehetett szó több sumákolásról, úgyhogy el kellett kezdenünk a 10 napig tartó tisztítást. Mikor máskor, mint karácsony előtt?! :D
Mi azonban úgymond nehezített pályáról indultunk és aztán haladtunk is tovább, napokon át. Ez a körülmény a 2 éve tartó szinte vegetáriánus életmódunkból, a válogatósságunkból és a rendszertelen vagy nem megfelelő időben történő táplálkozásunkból (reggeli mellőzése, kései vacsora) tevődött össze.
A reggelimentességhez a korábbi munkám során szoktam hozzá, és nem sikerült rászoknom később sem. Én ui. 10 óra körül éhezem meg, de akkor meg már az ebédidő közelsége miatt nem eszem. Ha mégis reggeliznék, de ugyebár később, akkor az kitolná az ebédidőt is, ami viszont a Kutyinyek miatt lenne kivitelezhetetlen. Ő ui. általában déli 12-re, de legkésőbb 1 órára hazaér, és együtt szeretünk enni.
A kései vacsi pedig – ahogyan az már lenni szokott a legtöbb családban – nálunk is az esti filmnézéshez kapcsolódik. Mert ugyebár kajával együtt bekuckózni a legjobb! :D Na, de vissza a kúrához!
Elsősorban tehát olyan ételeket akartam készíteni, amelyek semmilyen formában nem tartalmaznak húst, ellenben továbbra is étvágygerjesztő módon elkeverhető benne az ajánlott plusz zsírmennyiség.
Egyébként már egész jól kialakult a húst mellőző étkezésünk, de a béltisztításhoz most a tejtermékeknek és a cukornak is búcsút kellett intenünk. Úgyhogy egy pöttyet nehezebb dolgom volt. Feladtam magamnak a leckét, hiszen kolbász és szalonna híján minden esetben valóban nyers zsírral kellett számolnom, már ami a főzésre/sütésre szánt mennyiségen felüli adagot illeti. Ez max. azért volt csak jó, mert így tűpontosan tudtam, mennyi zsírt eszünk meg egy-egy étkezés során. (A kolbászban lévőt viszont nem lehet olyan mereven kiszámolni.)
A „zsírevés” elsőre tényleg bizarrnak tűnhet, de valójában nem annyira az. Én szerencsére főleg mangalicazsírral főzök, így az már benne van az elkészült ételben, szóval csak azzal a mennyiséggel van a „gond”, amit még azon felül kell bejuttatnunk a szervezetünkbe. Ehhez persze olyan étkeket kell készíteni, amelyek elbírják az utólagosan belekevert 2-3 dekányi adagot. Jó hír ez azoknak, akik eleve zsírosan esznek. ;)
Ennyit a zsírról, de ott van még a rendszeres reggelizés és az időben elfogyasztott vacsora kérdése. Szerencsére ezeket egy csapásra megoldotta a diéta, mert ebben nem lehetett apelláta: ennem kellett reggel is, akármennyire nem fűlt hozzá a fogam kezdetben. A vacsi időben (½ 6) való elfogyasztása pedig kizárta a nassolási vágyat, mert a gyomrunk már tele volt vízzel (amiből sokat kellett inni) és zsíros étellel, így eszünkbe sem jutott este 9-kor nasizni. :D
Első Reg-Enoros és egyúttal húsmentes étel gyanánt ezt a zöldségragut készítettem el reggelire, szendvics feltétjeként, és meg kell mondjam, hogy mindketten odavoltunk érte, sok zsír ide vagy oda. :D A Kutyafül kifejezett kérése volt, hogy a kúra után is gyakran készítsem. :) Persze előtte/utána bekapkodtuk az étrendhez tartozó pirulákat, és a tisztítás jótékony eredményét már másnap reggel megtapasztalhattuk. Megnyugtatok mindenkit, ennek részleteit nem fogom itt kifejteni. :D
Bár januárban – az ünnepek után – lenne a legjobb döntés belevágni a fent vázolt 10 napos tisztítókúrába, de aki eddig nem tette, az februárban se késett le semmiről. ;) Aki igazán elszánt, és anyagilag is megengedheti magának, az végigcsinálhatja az ezt követő minimum 4 hónapig tartó diétát. ;)

 



Hozzávalók kb. 60 dkg raguhoz:

20 dkg vörös- és lila hagyma vegyesen (hámozott mennyiség)
10 dkg sárgarépa (tisztított mennyiség)
10 dkg Palermo paprika (tisztított mennyiség)
4 gerezd fokhagyma
1 darabolt paradicsomkonzerv (400 g)
1 púpozott tk. grillfűszer
1 tk. szárított bazsalikom
1 csapott tk. currypor
1 csapott tk. őrölt pirospaprika
őrölt szerecsendió
őrölt fekete bors

3 dkg mangalicazsír

elkészítés:
  1. A kis kockákra aprított sárgarépát a felhevített zsíron 1-2 percig sütjük. Hozzáadjuk a szintén kis kockákra vágott paprikát, a hagymát, a fokhagymát, és megfűszerezzük. 3-4 percig lefedve dinszteljük.
  2. Belekeverjük a darabolt paradicsomot a levével együtt, és közepes lángon, néha megkeverve, a levét teljesen elforralva készre főzzük. Ha szükséges, utánaízesítjük.
  3. A kész ragut átszedjük egy tálba, kihűtjük, majd folpackkal letakarjuk, és felhasználásig hűtőben tároljuk.
Tipp:
  • Ezt a ragut szendvics, pizza vagy főtt tészta feltétjeként használhatjuk tisztítókúrán, diétán kívül is.
    RegEnor diétához:
    - Szendvicsre, 1 személyre:
    A raguból 10 dkg-nyit ráteszünk 1 dkg felhevített kacsa-, liba- vagy mangalicazsírra, és kevergetve felmelegítjük. Félretesszük kicsit hűlni. Egy teljes kiőrlésű (kovászos) zsemlét félbevágunk, mindkét felét megkenjük 5-5 g kacsa-, liba- vagy mangalicazsírral (meg is piríthatjuk), és ráhalmozzuk a zöldségragut. Zöldpaprikával vagy salátával együtt tálaljuk. (Zsemle helyett kenyeret is használhatunk.)
    - Pizzára:
    Az összes ragut elkeverjük 2 dkg olvasztott zsírral, 2 felvert tojással, és a diétába beilleszthető lisztekből készült, 32 cm átmérőjűre kinyújtott pizzatésztára halmozzuk. 200°C-ra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben, kb. 20 perc alatt készre sütjük.
    - Főtt tésztára, 1 személyre:
    12 dkg bármilyen, a diétába beilleszthető lisztből készült tésztát sós vízben kifőzünk, leszűrjük, és 3 dkg felhevített kacsa-, liba- vagy mangalicazsírra szedjük. Jól átforgatjuk. A raguból 4 púpozott evőkanálnyi mennyiséget teszünk a tésztára, és alaposan összekeverjük.
  • A nem vegetáriánusok keverhetnek a raguhoz kis kockákra aprított kolbászt, pirított szalonnát, sonkát vagy akár sült húst.
  • Adhatunk hozzá cukkinit, padlizsánt, kukoricát, babot stb.