2019. május 17.

Citromos-krémsajtos párna







Én nem tudom, hogy lehet, de nyilván figyel valaki. :D Nincs ui. más magyarázat arra, hogy előző nap épp citromkrémet gyártok, mire másnap szembe jön velem egy Pinterest fotó, amin épp egy olyan süti látható, amihez lemon curd kell. :D Nem is lacafacáztam sokat, harmadnapra megsütöttem. Kivételesen bolti leveles tésztát használtam hozzá, mert nem volt kedvem a házilagos változattal bíbelődni. Éreztem én, hogy nekem való lesz ez az édesség, mégsem hittem volna, hogy ennyire oda meg vissza leszek érte. Mondjuk eleve imádom a citromkrémet és a krémsajtot is, a kettő együtt pedig csak fokozhatja az élvezetet. Üde, nyárias ízű, a tészta könnyű, kívül kicsit ropogós, belül pedig puha. Reggelire, tízóraira vagy uzsonnára kimondottan jó választás. :)






Hozzávalók 8 darabhoz:

2 lap (540g) friss leveles tészta (24x40 cm/lap)
15 dkg natúr Philadelphia krémsajt
3 dkg porcukor (a fele lehet vaníliás cukor, ha nincs vaníliakivonatunk)
1 tk. vaníliakivonat
1,5 dkg tejszínhab vagy 1 ek. folyékony tejszín
8 tk. citromkrém
6 dkg porcukor + 1 ek. citromlé a díszítéshez

elkészítés:

  1. A töltelékhez a krémsajtot simára keverjük a porcukorral, a vaníliakivonattal és a tejszínhabbal. Félretesszük.
  2. A leveles tésztát (ha mirelit, előbb szobahőmérsékleten kiolvasztjuk) kitekerjük, és az egyik ívet 8 db 10x12 cm-es téglalapra vágjuk.
  3. A tésztalapocskák közepére 1-1 evőkanál krémsajtot pöttyintünk. Kissé szétkenjük, és a tetején elosztunk 1 teáskanál citromkrémet. A tésztaszéleket lekenjük vízzel.
  4. A másik lapot lisztbe mártott rácsozó hengerrel megmintázzuk, és ezt is 8 lapra szeljük. Ráfektetjük a töltött lapokra, ügyelve arra, hogy a rácsminta ne húzódjon szét. A széleket villával lenyomkodjuk, és ha szükséges, egyenesre vágjuk.
  5. A párnákat sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, a tetejüket lekenjük vízzel felvert tojással, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Tortarácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni.
  6. A porcukrot simára keverjük a citromlével, és becsíkozzuk vele a sütemények tetejét.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20-25 perc


Tipp:

A citromkrémet össze is keverhetjük a krémsajttal. A tésztát nem szükséges rácsozóval megmintázni.










Ötlet innen.