2019. május 14.

Sonkás-sajtos rösztirolád








Nálunk idén kicsit tovább tart a húsvét. :D Mivel 2 kis sonkát is vettünk, így bőven maradt még belőle reggelire – szalámi helyett –, ill. egyéb ételekhez. Most ehhez a gyorsan elkészíthető, egyszerű ételhez használtam fel a maradék húsvéti sonkát. A receptet egy utált receptgyűjtő oldalon találtam, pontosabban a neten látott fotó oda irányított. Gondoltam, teszek vele egy próbát. Egy pöttyet módosítottam rajta, hiszen pont a maradék sonka felhasználása volt a lényeg. Az ipari szenny lapka sajt helyett pedig jóféle cheddart választottam. A masszához sem lisztet kevertem, mert attól keményebb lett volna az eredmény, hanem inkább ahhoz is sajtot, sőt egy kis hagymát is, mert abból sosem elég. :D Bevallom, nem sok reményt fűztem ehhez a tekercshez, de végül kellemesen csalódtam. Előételnek mindenképp nyerő. :)






Hozzávalók 1 roládhoz:

35 dkg krumpli (tisztított mennyiség)
4 tojás
5 dkg reszelt Grana Padano sajt
1 fej vöröshagyma
1 tk. Toscana fűszerkeverék
őrölt fekete bors

15 dkg füstölt, főtt sonka (pl. megmaradt húsvéti sonka)
5 dkg reszelt vörös cheddar sajt
2 ek. olvasztott mangalicazsír

elkészítés:

  1. A meghámozott krumplit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és a reszelt parmezánnal, valamint a finomra vágott vöröshagymával együtt a felvert, sóval, borssal, fűszerkeverékkel ízesített tojáshoz keverjük.
  2. Egy 32x20 cm-es tepsit/sütőtálat kibélelünk sütőpapírral, egyenletesen elosztjuk rajta a masszát, és lenyomkodjuk. 180°C-ra előmelegített sütő középső részében kb. 20 percig sütjük.
  3. A sült burgonyalapot átfordítjuk egy másik sütőpapírra (lehúzzuk róla a használt papírt), elosztjuk rajta a ledarált sonkát, megszórjuk reszelt sajttal, és kicsit lenyomkodjuk.
  4. A sütőpapír segítségével felgöngyöljük, papírostól visszatesszük a tepsibe (a papírt ne tekerjük bele!), és lekenjük olvasztott mangalicazsírral.
  5. A sütő hőmérsékletét 200°C-ra állítjuk, és további kb. negyedóra alatt készre sütjük a roládot.
  6. Kicsit hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük. Majonézes tormát, és igény szerint paradicsomot, friss salátát kínálunk mellé.