2018. május 26.

Bodzás eperpuding kókuszos linzerkosárkában







Végre lehet kapni szabadföldi epret! Alig vártam már, hogy vehessek. Kóstoláskor azonban totál lecsöppentem, mert sajnos savanyú és szalonnás állagú volt a hívogató külső ellenére is. A Kutyafüllel nagyon felháborodtunk. Egyszerűen nem értjük, mi a jó abban, hogy éretlenül szedik le a gyümölcsöt, ami aztán kínjában érik be, és a pirosságán túl semmi pozitívumot nem tud felmutatni. Kinek kell az ilyen eper?! Ja, nekünk, mert megvettük. De mivel nem mindenhol engedik megkóstolni, így jobbára csak a látvány marad, és az alapján kénytelen vásárolni a megtévesztett vevő. :( Hát így jártunk. Lett két nagy doboz szép, de nem finom eprünk, amit magában semmi kedvünk nem volt megenni, így kezdenem kellett vele valamit. Micsoda önfeláldozás! :D Nya, hát nem olyan nagy tragédia ez – legalább volt ürügy arra, hogy megint sütit süssek. :D Ez a finom kosárka kerekedett ki belőle, amiben szerencsére nem érzékelhető az eper íztelensége. Kár, hogy mindezt cukorral kellett helyrehozni. :(
Mivel a földieper kókusszal való összeházasítása nemrég jól vizsgázott nálam, ezért most is valami hasonlót gyártottam, mégis egészen más lett, mint az a korábbi desszert. Igen laktató sütemény, bár ez elsősorban a kosárka mérete miatt van. Az epres puding a kókusztejszínhabbal együtt nagyon jó találmány. :D






Hozzávalók 4 db 17 cm átmérőjű kosárkaformához:

Tésztához:
20 dkg finomliszt
5 dkg kókuszreszelék darálva
12 dkg vaj
7 dkg kristálycukor
1 mk. sütőpor
1 tojás
1 dkg tejföl (elmaradhat)

Bodzás eperpudinghoz:
60 dkg földieper
6 dkg porcukor (vagy a gyümölcs édességétől függően)
1,5 dl bodzaszörp
1 dl kókusztejszín
3 dkg tejszínes pudingpor vagy étkezési kukoricakeményítő
3 dkg vaj

Díszítéshez:
1 dl kókusztejszín
1 dkg porcukor
bodzavirág
citromfű- vagy mentalevélkék (elmaradhat)

elkészítés:
  1. A tésztához a darált kókuszreszelékkel, cukorral, sütőporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, és a felvert tojást – szükség esetén a tejfölt – is hozzáadva, sima felületű tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát 4 egyforma darabra vágjuk, meggömbölygetjük, és enyhén lisztezett felületen mindegyiket kb. 18 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk. A tésztalapokat a vajjal vékonyan megkent, lefordított sütőformákra illesztjük, és nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük 30 percre.
  3. A lefordított sütőformákat tepsire állítjuk, és a tésztakosarakat előmelegített sütőben megsütjük. Ha megsültek, a sütőformán hagyjuk kihűlni, majd óvatosan leemeljük a formákról.
  4. A gyümölpudinghoz a megtisztított, kockákra vágott földieper felét a bodzaszörppel, a porcukorral lábasba tesszük, felforraljuk, majd kis lángon 1 percig főzzük.
  5. A pudingport/keményítőt simára keverjük a kókusztejszínnel, és besűrítjük vele az epret. Még forrón hozzákeverjük a puha vajat.
  6. A langyosra hűlt epres pudinghoz forgatjuk a többi epret, és miután teljesen kihűlt, megtöltjük vele a kosárkákat.
  7. A kókusztejszínt 20 percre mélyhűtőbe tesszük, majd porcukorral ízesítjük és kemény habbá verjük. Csillagcsővel ellátott habzsákba kanalazzuk, és rózsákat nyomunk a desszert tetejére. Bodzavirággal, esetleg citromfű- vagy mentalevélkékkel díszítve tálaljuk.
sütési hőfok 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. sínen)
sütési idő: kb. 15 perc

Tipp:
Megfelelő sütőforma híján muffintepsi hátulján is megsüthetjük a kosárkákat ezen a módon, de akkor elegendő 10 cm átmérőjű körlapokra kinyújtani. Szerintem 8 db kosárka kijön belőle.