2014. január 13.

Narancsos rizsfelfújt-torta vaníliás narancsszósszal







Gyerekkorom kedvence a "rizskók". Emlékszem, évekkel később mennyire elcsodálkoztam, amikor megláttam, hogy igazából így írják helyesen: rizskoch. :D De bárhogyan kell is írni, ez az édesség bizony nagy kedvenc volt. Anya elég sűrűn készítette, aztán valahogy ez is feledésbe merült, mint sok más étel, amit gyerekkoromban ettünk. Most eszembe jutott, és annyira megkívántam ezt az egyszerű, de nagyszerű süteményt, hogy másnap neki is álltam elkészíteni, annál is inkább, mert még sosem sütöttem. Az ízesítés ötletét a maradék narancs adta. Az állaga tökéletes lett. :)
Ennek ellenére a mostani újrafotózáshoz mégis alakítottam rajta egy kicsit, hogy még inkább érezhető legyen a narancs savanykásan édes és kissé fanyar íze. Ennek érdekében még több kandírozott narancshéj került bele, és hogy különlegesebb legyen, narancsszószt készítettem hozzá. A Kutyafüllel mindketten telitalálatnak éreztük ezt a kis változtatást, és megállapítottuk, hogy a rizskoch nálunk mit sem veszített a népszerűségéből. :)






Hozzávalók 22 cm-es sütőformához:

Rizsfelfújthoz:
30 dkg rizs (kerek szemű, pl. Alnatura Milchreis)
4,5 dl tej
4 dl víz
egy csipet só
4 tojás
15 dkg porcukor
2 dkg vaníliás porcukor
8 dkg vaj + a sütéshez
5 dkg kandírozott narancshéj
zsemlemorzsa
porcukor a tálaláshoz

Narancsszószhoz:
6 görög narancs
1 vaníliarúd
1 púpozott ek. cukor
10 g vaníliaízű pudingpor

elkészítés:

  1. A rizst alaposan átmossuk, lecsepegtetjük, majd lábasba téve felöntjük a vízzel. Felforraljuk, és fedő alatt, kis lángon félpuhára főzzük.
  2. Hozzáöntjük a tejet, és készre főzzük. A késes aprítóval ledarált kandírozott narancshéjat a még forró tejberizshez forgatjuk. Hűlni hagyjuk.
  3. A tojások sárgáját a porcukorral kihabosítjuk, majd beledolgozzuk a puha vajat. A tojásmasszát a tejberizshez keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  4. A rizsmasszát a kivajazott, zsemlemorzsával behintett sütőtálba vagy tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra téve hagyjuk langyosra hűlni.
  5. A narancsszószhoz 5 narancsot meghámozunk úgy, hogy a gyümölcsök belső, fehér héját is teljesen eltávolítjuk. A gyümölcsöket kifilézzük, és a hártyák közül kinyomjuk a narancs levét.
  6. 4 narancsból nyert filét a levével együtt lábasba teszünk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait, és felforraljuk. Botmixerrel összeturmixoljuk.
  7. A megmaradt narancsfilét elkeverjük a pudingporral, és a forrásban lévő rostos narancsléhez vegyítve, kissé besűrítjük. A szószt teljesen kihűtjük.
  8. A rizsfelfújtat 8 szeletre vágjuk, a tetejét meghintjük porcukorral, és narancsszószt kínálunk hozzá.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 60 perc