2014. október 13.

Lekváros-diós virágok





Valamiért nagyon ritkán sütök édes kelt tésztát, pedig nagyon szeretjük. Kb. úgy vagyunk vele, mint Gombóc Artúr a csokival – szinte bármilyen töltelékkel imádjuk akármilyen alakú is legyen. :D
Egy valószínűleg bosnyák nyelvű oldal rendszeresen nézi a blogomat, ezért én is rálestem. Meg is akadt a szemem néhány kelt tésztán, mint például ezeken a helyes kis virágokon, amik ugyan eredetileg csokisak, de én most lekvárral és a maradék minimális mennyiségű dióval készítettem el, valamint módosítottam az arányokon is.
Ez a formázási technika olyan jópofa, vidámságot csempészhetünk vele a mindennapokba, és magát a sütit tulajdonképpen bármivel tölthetjük, ami a kezünk ügyébe kerül, legyen az akár puding, Nutella vagy valamilyen lekvár, sőt még sós töltelékkel is elkészíthetjük, minimálisra redukálva a a tésztában a cukor mennyiségét.








Hozzávalók 12 darabhoz:

40 dkg liszt
1 mk. só
6 dkg + 1 tk. cukor
1 tojás
2 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl tej
8 dkg vaj
18 dkg sárgabaracklekvár
7 dkg darált dióbél
vaj a sütőformához

elkészítés:
  1. Az élesztőt 1 teáskanál cukorral és kevés langyos tejjel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk. A vajat a többi tejben felolvasztjuk és hűlni hagyjuk.
  2. A sóval, többi cukorral vegyített liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük a szobahőmérsékletű tojást és villával felverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a vajas tejet, és puha tésztává dagasztjuk. Letakarva megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 12 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket gömbölyűre formázzuk, és negyedórát kelni hagyjuk.
  4. A tésztagömböket ellapítjuk, és enyhén lisztezett felületen 13 cm átmérőjű körlapokra kinyújtjuk. a körök egyik felét vékonyan megkenjük szűk 1 teáskanálnyi lekvárral, és megszórjuk darált dióval.
  5. A tészta lekváros-diós oldalára ráhajtjuk szabadon hagyott tésztarészt – így félhold alakot kapunk –, finoman lenyomkodjuk, és függőlegesen 3 sávra vágjuk.
  6. A tésztasávokat egymás után, óvatosan feltekerjük, és az így kapott 3 kis csigát egymás mellé rendezzük úgy, hogy a feltekerés végeit fordítsuk össze, hogy azok legyenek belül. Ilyen módon virág alakú péksüteményt kapunk, amit a kivajazott sütőforma mélyedésébe ültetjük. (Amikor a virágokat a mélyedésbe helyezzük, azok kicsit összeborulnak, ezért kerek végű késsel beleigazítjuk, hogy a virágfejek felfelé nézzenek.) Így járunk el a többi tésztával is.
  7. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd a sütőből kivéve, a virágokat 2-3 percig a formában hagyjuk. A tepsiből kivéve, rácson hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc









Az elkészítés főbb lépései:








Ihletadó: Tortelina