2013. március 22.

Kókuszos ribizlisüti


 


Két hetente Anyáéknál szoktunk ebédelni, és olyankor az esetek 98%-ában én készítem a desszertet. Most valahogy elfelejtettem, hogy megint eltelt 2 hét, és esedékes a közös ebéd. Szerencsére Anya felhívott ma, és első nekifutásra elszavaltatta velem a „Talpra magyar!” első két strófáját. Nevetve mondta, hogy ez a minimum március 15-én, ha már nem megyünk koszorúzni. A második mondata az volt, hogy akkor vár minket vasárnap délre. Húúú, akkor gyorsan ki kell találnom, mi legyen a süti.
A napokban ráakadtam egy jó kis német weboldalra, onnan „loptam” ezt a receptet. Igaz, az ott látott sütemény áfonyával készült, de teljesen mindegy, milyen bogyós gyümölcsöt csempészünk bele, az eredmény mindenhogy ízletes lesz. Bár az enyém sokáig sült, de ez csak azért van, mert alumíniumhoz hasonló anyagú sütőformát használtam. Tapasztalatom szerint ui. a teflon bevonatosban túl barnára sül a tészta kérge.
Ribizlidzsemmel még inkább fokozhatjuk az élvezetet, és én utólag kicsit meg is bántam, hogy azt nem kínáltam mellé.




Hozzávalók 30x11x7 cm-es sütőformához:

Tésztához:
25 dkg vaj
20 dkg cukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
4 tojás
1,5 dl kókusztej
30 dkg liszt
1 cs. vaníliaízű pudingpor
2 tk. sütőpor
10 dkg kókuszreszelék
20 dkg ribizli (vagy bármilyen bogyós gyümölcs)

Mázhoz és a díszítéshez:
3 ek. citromlé és/vagy ribizlilé + 20 dkg porcukor
2 ek. kókuszpehely
néhány szem ribizli

elkészítés:

  1. A vajat a kétféle cukorral robotgéppel krémesre keverjük.  A tojásokat egymás után beledolgozzuk és hozzáöntjük a kókusztejet. (Én a tetején megszilárdult kókuszzsírt nem tettem bele.)
  2. A lisztet elvegyítjük a pudingporral a sütőporral, a kókuszreszelékkel, és hozzákeverjük a tojásos masszához.
  3. A ribizlit a tésztához adjuk, és az alaposan kivajazott, liszttel behintett sütőformába simítjuk.
  4. Előmelegített sütőben megsütjük, majd 10 perc pihentetés után óvatosan kiborítjuk a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.
  5. A porcukrot elkeverjük a gyümölcs- vagy citromlében (vagy citromlé+gyümölcslében), és addig melegítjük, hogy a cukor kicsit megolvadjon benne. Rácsorgatjuk a süteményre. A még folyós mázra ribizliszemeket és kókuszpelyhet szórunk. Dermedni hagyjuk, majd felszeleteljük.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul felül sütés
sütési idő: 90 perc