2019. február 19.

Tolófánk citromos mázzal







Értem az okát, de elég idétlen nevet találtak ennek a fánknak. :D És én mindezt tetézem azzal, hogy az égetett tészta soha nem volt a szívem csücske. :D Ennek ellenére beszavaztam az idei farsangi fánkok sorába, mert nagyon megtetszett a formája. A receptet egy régi kedves süteményes könyvemből vettem, és mivel tökéletesnek bizonyult, nem változtattam rajta semmit, csak a mennyiségeket feleztem. Így is jóval több lett, mint amire számítottam, úgyhogy megint megállapítottam, hogy a könyv írói anno nem tudtak számolni. :D
A készítés során kiderült, hogy bár a tésztát eredetileg le kell tolni a sütőpapírról, bele az olajba – innen a tolófánk elnevezés –, az enyémeknek mégis inkább pottyanni volt kedvük. :D De mégsem keresztelhettem át őket pottyantós fánkra, hiszen az még idétlenebbül hangozna. :D Szerencsére az állagával abszolút elégedett voltam, ez a fánk ui. elképesztően könnyű és laza szerkezetű. Fura, hogy mennyire nem zavaró a cukor teljes hiánya, bőven elég az, ami a tetején van. Mivel egymás után betoltam belőle vagy négyet, ezért utóbb teljesen helyénvalónak éreztem a tolófánk nevet. :D






Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

Tésztához:
2,5 dl víz
5 dkg vaj
egy csipet só
12,5 dkg finomliszt
3 tojás
1 púpozott tk. szárított, reszelt bio citromhéj
1 l kókuszolaj a sütéshez

Citromos mázhoz:
10 dkg porcukor
2 ek. citromlé

Tálaláshoz:
lime- vagy citromdzsem

elkészítés:

  1. A vajat, a sót és a vizet lábasba téve felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg a tészta elválik az edény belső falától, és gombóccá áll össze.
  2. Elzárjuk alatta a lángot, kicsit hűlni hagyjuk, majd robotgéppel egyenként belekeverjük a tojásokat. Citromhéjjal ízesítjük.
  3. A tésztamasszát szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percet, majd csillagcsővel ellátott habzsákba kanalazzuk.
  4. Egy ív sütőpapírból levágunk egy 8 cm széles sávot, a közepét megkenjük egy kevés olajjal, és a masszából 6 cm átmérőjű, 1 ½ cm magas koszorúformát nyomunk rá.
  5. A megformázott fánkot a papír segítségével fejjel lefelé tesszük a 175°C-ra felmelegített olajba – vigyázva, hogy a papír ne érjen bele a zsiradékba –, és addig sütjük így, amíg a fánk olajban lévő része megszilárdul. Ekkor egy kés pengéjével óvatosan letoljuk a fánkot a papírról, és a másik oldalán is aranysárgára sütjük. Így járunk el a többi tésztával is, miközben a sütőpapírt minden 3. sütés előtt beolajozzuk.
  6. A kész fánkokat konyhai papírtörlőre szedjük, és leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot.
  7. A mázhoz a porcukrot simára keverjük a citromlével, és becsíkozzuk vagy megmártóztatjuk benne a fánkokat. Lime- vagy citromdzsemet kínálunk mellé.

Megjegyzés:
Ha szilikonos sütőpapírt használunk (az olajjal való kenést persze így sem spórolhatjuk meg), akkor a fánkok maguktól is az olajba pottyannak, nem kell késsel rásegítenünk.
Készíthetünk dupla mennyiségű mázat is. Ebben az esetben az első réteg mázat hagyjuk megszáradni, és csak ezután mártsuk meg újra.