2023. november 20.

Almás linzertorta borkrémmel, téli fűszerekkel

...avagy süteménybe zárt forralt bor

 


 
Ezt az egyszerű, de mutatós sütit már harmadjára sütöm, annyira ízlik nekünk. Igaz, elsőre vaníliakrémmel készítettem, de úgy éreztem, illene hozzá a fehérborból főzött krém is. Nem lőttem mellé, a bor fanyarsága kellemesen ellensúlyozza az alma édességét. A télies karakterű fűszerektől csak úgy illatozott az egész ház! Melengető őszi-téli desszert ez, a maga egyszerűségében tökéletes – Anya szerint is, aki ezt a tortát rendelte tőlem a szülinapjára, ami épp ma van.



Hozzávalók 24 cm-es sütőformához:

a tésztához:
23 dkg finomliszt
13 dkg vaj
9 dkg kristálycukor
1 tojás
1 kezeletlen citrom reszelt héja
egy csipet só
½ mk. sütőpor

a borkrémhez:
2 dl tej
1,5 dl száraz vagy félédes fehérbor (esetleg almás cider vagy almalé; én Cserszegi fűszeres fehérbort használtam)
2 tojássárgája
6 dkg cukor
2,5 dkg étkezési kukoricakeményítő
1 tk. vanília paszta vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai
1 kezeletlen citrom reszelt héja

az almatöltelékhez:
4 alma (Golden a legjobb, de lehet valamilyen savanykás almával vegyesen is)
2 csapott ek. finomítatlan nádcukor
1 csapott tk. őrölt fahéj
1 mk. őrölt gyömbér
¼ mk. őrölt szegfűszeg
késhegynyi őrölt szerecsendió
½ citrom leve
1 ek. zsemle- vagy kekszmorzsa

elkészítés:
  1. A tésztához a cukorral, sóval, sütőporral, reszelt citromhéjjal vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, és a tojást is hozzáadva, gyors mozdulatokkal sima felületű tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon rögtön kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát, és az alját villával körkörösen megszurkáljuk. Nejlonzacskóba húzva 1 órára hűtőbe tesszük. (Akinek úgy szimpatikusabb, előbb hűtse le a tésztát, majd gyúrja át kicsit, és utána nyújtsa ki.)
  3. A borkrémhez a keményítőt a cukorral lábasba szórjuk, hozzáadjuk a tojássárgákat, a vaníliapasztát, és a bort fokozatosan adagolva hozzá, csomómentesre keverjük.
  4. Belereszeljük a citromhéjat, és állandó keverés mellett, vékony sugárban hozzácsorgatjuk a felhevített tejet. Kis lángon, folyamatosan kevergetve, lágy krémmé főzzük. Folpackkal letakarva, teljesen kihűtjük.
  5. Az almákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, és a magházat kivesszük. Mindegyik darabot további 3-3 cikkre szeljük (így almánként 12 cikket kapunk). Tálba tesszük, meglocsoljuk a citromlével, és alaposan átforgatjuk.
  6. A tésztát behintjük morzsával, és óvatosan rásimítjuk az előzőleg alaposan átkevert krémet. Kívül körkörösen, belül pedig tetszés szerint elrendezzük rajta az almacikkeket, és megszórjuk a fűszeres cukorral.
  7. Előmelegített sütőben megsütjük, még forrón kiügyeskedjük a kivehető aljú piteformából, és tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35-40 perc

Megjegyzés:

A dekorálástól függően még több vagy akár kevesebb almára lehet szükségünk. Az enyémek kb. 120 grammosak voltak.