2015. július 29.

Mézes csirkés szendvics körtével és gorgonzolával








Ezer éve készültem arra, hogy gorgonzolát vegyek, és nemrégiben végre elérkezett a nagy nap. :D A sajt felhasználása azonban kicsit váratott magára, mert a fejemben még nem állt össze a recept. Aztán egyszer csak gondoltam egyet, és egy reggel megvolt a nagy ötlet. :D Először azonban megkóstoltam a sajtot magában, ééés... nem ízlett. :( Picit elszontyolodtam emiatt, de úgy gondoltam, ha kész lesz az étel, akkor talán másként érzek majd iránta.
Amikor összeállt a szendvics, várakozással teli szívvel haraptam bele, ééés... nem ízlett - még így sem. :( A többi viszont igen, különösen a pirított dió, mert olyan jól harmonizált az édes zsemlén figyelő mézes husival és a mézes körtével. Sajnos a Kutyafül tetszését sem nyerte el a sajt, és közölte, hogy a penész bizony nem finom. Most már tudom, hogy a penésztől erős ízű sajtok nem lesznek a barátaink. :D
A neten látott receptek alapján azonban tudom, hogy a gorgonzola nagyon is összeillik a körtével, úgyhogy aki szereti ezt a különleges ízű sajtot, annak bizonyára azzal együtt ízleni fog ez a szendvics. ;)






Hozzávalók 4 szendvicshez:

4 db édes, szezámmagos zsemle vagy molnárka
35 dkg csirkemellfilé
1 nagy vilmoskörte fele
5 dkg gorgonzola sajt
kb. 3 dkg rukkola
2 dkg pirított dióbél, durvára vágva
3 ek. folyékony méz
2 ek. olívaolaj
1 dkg vaj
pár csepp citromlé
őrölt fekete bors


elkészítés:
  1. A fél csirkemellfilét rostjaira merőlegesen 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, mindkét oldalukon meghintjük sóval és borssal, majd serpenyőben, felhevített olajon fehéredésig sütjük.
  2. Rácsorgatunk 2 evőkanál mézet, és a medalionokat mindkét oldalukon megpirítjuk. Félretesszük.
  3. A fél körtét héjastól kettévágjuk, a magházát kivesszük, és a gyümölcsöt 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk. Felhevített vajon 1 percig pároljuk, majd a mézet is hozzáadva, kissé megkaramellizáljuk. Közben citromlével ízesítjük.
  4. A zsemléket félbevágjuk, az alsó felükön elosztunk egy kevés rukkolát, ráhelyezünk 3-3 körteszeletet és 2-2 medaliont.
  5. Megszórjuk sajtdarabkákkal, pirított dióval, és befedjük a zsemlék kalapjával. Tálaljuk.










A recept a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is megjelent.