2022. február 18.

Cukros fánktekercs édes joghurttal

 

 



 
Ha már farsangi szezon van, hozok még egy fánkot, hiszen ilyenkor az a jó, ha van miből válogatni. ;) Ezt az állítólag arab édességet – ami egyébként nem is fánkként van megnevezve – hirtelen elhatározást követően készítettem el még aznap, amikor szembe jött velem a receptje. Valami rövidzárlat lehetett az agyamban, mert semmilyen édességet nem terveztem, de mintha benyomtak volna rajtam egy gombot, már caplattam is ki a konyhába. :D A töltéshez eredetileg kajszilekvárt használnak, és bár én is így szándékoztam tenni, de ahogy a lekváros üveg alján figyelő néhány evőkanálnyi bugyborékoló masszába beleszagoltam, az alkoholos aroma egyértelműsítette, hogy más töltőanyag után kell néznem. Sebaj – gondoltam –, van énnekem meggylekvárom, szintén maradék. Úgyhogy azzal végeztem el a kenést, a cukros szórásba pedig egy kis vaníliát is csempésztem. Hiába na, szeretek turbózni! :D Az édes joghurt eredendően nem képezte részét a receptnek, de egy kis hozzáadott érték csak nem árthat, max. a kilóinknak. :D
Szerintem simán fánk kategóriába sorolható édesség ez, de nem mondom meg, mire emlékeztet a formája, pláne az öntettel meglocsolva. :D

 




Hozzávalók:

a tésztához:
25 dkg finomliszt
6 g sütőpor
1 tojás
5 dkg finomítatlan nádcukor
10 dkg natúr joghurt
3 ek. napraforgóolaj
kevés tojásfehérje

a töltelékhez:
1 ek. házi meggylekvár
4 dkg finomítatlan nádcukor, darálva
1 cs. Bourbon vaníliás porcukor
1 bio citrom reszelt héja

a tálaláshoz:
25 dkg natúr joghurt
2,5 dkg + 1 tk. sötét nádcukor, darálva

elkészítés:

  1. A tojást előbb a cukorral, majd a joghurttal és az olajjal jól összekeverjük. Két részletben beleszitáljuk és elkeverjük benne a sütőporral vegyített lisztet.
  2. Sima tésztát gyúrunk belőle, és lisztezett munkalapon kb. 45x30 cm-es négyzetlapra nyújtjuk.
  3. A felületét konyhai ecset segítségével megkenjük a lekvárral úgy, hogy a tőlünk távolabbi hosszanti oldalától szabadon hagyunk egy kb. 5 cm széles sávot. Ezt lekenjük kevés tojásfehérjével.
  4. A kétféle porcukor keverékét a lekvárra szórjuk, egyenletesen ráreszeljük a citrom héját, és a hosszabbik oldalától kiindulva feltekerjük. A tésztarudat a tenyerünkkel ellapogatjuk, és egyforma háromszögekre vágjuk.
  5. Bő, nem túl forró olajban, kis lángon, pár perc alatt aranybarnára sütjük, majd sütőpapírra szedjük (a konyhai papírtörlő ez esetben nem célszerű, mert ráragad a fánkra).
  6. A mártogatóhoz a hozzávalókat összekeverjük, és a porcukorral épp csak meghintett, langyosra hűlt fánkokhoz kínáljuk.