2013. április 10.

Pecsenye kacsamáj diós kalácsbundában





Legutóbb az egyik barátnőméknél ettem májat. Ő sertésmájból készítette, szaftosan, és nagyon jót ettem belőle. Magamnak ritkán veszem ezt a belsőséget - nem is értem, miért, de most megint eszembe jutott. Csirkemájat akartam, de a boltban épp leárazták a kacsamájat, és érdekes módon olcsóbb volt így, mint a csirkéből való. Mindenképp rántani akartam, és mivel a húsvétra szánt egyik kalácsom totálisan megmakacsolta magát, így azt már csak panírmorzsaként használhattam fel. Kalácsmorzsával még sosem bundáztam, és ha már lúd, legyen kövér – hozzákevertem egy kis darált diót is. Jól tettem! Az édeskés kalácsmorzsa-bunda a dióval kifejezetten kellemes ízt kölcsönzött az imádott májnak, és köretnek új ötletként zöldborsós burgonyapürét ettem.



Hozzávalók 3-4 személyre:

50 dkg pecsenye kacsamáj
őrölt fehér bors

2 tojás
finomliszt vagy teljes kiőrlésű liszt
tej

7 dkg kalácsmorzsa
7 dkg darált dió

napraforgóolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A májat tálba tesszük, felengedjük annyi tejjel, amennyi ellepi, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap leöntjük róla a tejet, lecsepegtetjük és megszórjuk fehér borssal.
  2. A májszeletekről eltávolítjuk az inakat, és lisztbe, felvert tojásba, majd a diós kalácsmorzsába forgatjuk.
  3. Serpenyőben olajat hevítünk, közepes lángon kisütjük benne a májszeleteket, majd papírtörlőre szedjük, megsózzuk és tálaljuk.