2015. november 16.

Répás-uborkás krumpli pirított szalonnával







Sok évvel ezelőtt ettem először ilyen köretet, de már jó ideje egyáltalán nem volt hozzá szerencsém. Most eszembe jutott. Azt a bizonyos elsőt még Anya készítette, és az uborka kivételével nagyon ízlett. Ráadásul akkor számomra újdonságnak hatott, mert a krumpli-répa kombó addig ismeretlen párosításnak számított előttem. Pláne uborkával, amit szégyenszemre akkoriban kipiszkáltam belőle. Most viszont eszembe sem jutott volna ilyen gaztett. :D Így együtt az igazi! Annyit változtattam az elkészítésén, hogy nem sütőben, hanem serpenyőben sütöttem meg, és bacont használtam „normál” szalonna helyet, ui. nem rajongok a hús nélküli szalonnáért. Nekem így jobban ízlik. Arra nem mernék megesküdni, hogy Anya is grillfűszerrel ízesítette az ételt, én mindenesetre így láttam jónak. Az biztos, hogy ezentúl visszatérő köret lesz ez nálunk, és igazából önálló ételként is megállja a helyét. :)






Hozzávalók 4-5 személyre:

70 dkg krumpli
30 dkg sárgarépa
25 dkg kockázott, füstölt császárszalonna
15 dkg csemegeuborka (bébiuborka)
grillfűszer (pl. Grill Mexikó fűszersó)
őrölt fekete bors

elkészítés:
  1. A szalonnát nagy méretű, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk, majd kivesszük a zsírból és félretesszük.
  2. A megtisztított, 0,5 cm vastag karikára vágott krumplit megfőzzük, majd leszűrjük. A sárgarépát felkarikázzuk, és gőz fölött puhára pároljuk.
  3. A krumplikarikákat elrendezzük a serpenyőben visszamaradt szalonnazsíron, fűszersóval, kevés őrölt borssal ízesítjük, majd a szeleteket mindkét oldalukon megpirítjuk. (Ha szükséges, utánasózzuk.)
  4. Hozzáadjuk a répát, a karikára szelt uborkát, a félretett szalonnát, összeforgatjuk, és 1 percig sütjük. Azon melegében tálaljuk.

Tipp:
A zöldségeket hasábra is vághatjuk.













A recept a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is megjelent.