2020. január 25.

Castagnole







Az olaszok „kicsi gesztenyéje” (ami engem mondjuk inkább dióra emlékeztet) a karnevál egyik tipikus fánkja. Ez a könnyű és belül puha tésztájú, illatos édesség viszonylag gyorsan elkészíthető, és nagyon eteti magát – szinte elolvad a szánkban. Pozitívum, hogy a végeredmény egyáltalán nem tűnik olajosnak. :) Többféleképpen ízesíthetjük, akár még darált aszalt gyümölcsöket is tehetünk a tésztába. Én most ezt az egyszerű, mondhatni alap változatot készítettem el próba gyanánt. Jól vizsgázott, biztos, hogy nem utoljára sütöttem. :)






Hozzávalók 40 darabhoz:

20 dkg finomliszt + a gyúráshoz (ez lehet akár 5 dkg is a tojás méretétől függően)
5 dkg porcukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
8 g sütőpor
egy csipet só
1 kis citrom reszelt héja
½ narancs reszelt héja
4 dkg vaj
2 tojás
1 ek. bármilyen likőr vagy rum (eredetileg ánizslikőr)
növényi olaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport, a vaníliamagokkal kevert porcukrot, a sót, összeszitáljuk, majd hozzákeverjük a reszelt citrom- és narancshéjat.
  2. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felvert tojást, a rumot, a puha vajat, és sima tésztává gyúrjuk. Közben annyi lisztet adunk még hozzá, hogy a tészta formázható állagú legyen. (A linzertésztához hasonló állagú.)
  3. A tésztát 4 egyforma darabra osztjuk, mindegyiket kb. 15 cm-esre megsodorjuk, és 10 egyenlő részre vágjuk. Mindet meggömbölygetjük.
  4. Lábasban annyi olajat hevítünk (160-170°C-os legyen), hogy a fánkokat ellepje, és a cseresznyeszem nagyságú golyócskákat több részletben kisütjük.
  5. A kész fánkocskákat papírtörlőre szedjük, és még melegen porcukorba forgatjuk. Tálaljuk.
Tipp:
Savanykás lekvárt vagy dzsemet adhatunk mellé. Ez esetben ne forgassuk meg, inkább csak hintsünk rá porcukrot.

Megjegyzés:
Ha túl sokat készítünk és kimarad belőle, kihűlve kicsit keményebbé válik a tésztája, de jól melegíthető pl. (naná, hogy) mini grillerben. :D