2016. március 2.

Müzliszelet







Nem vagyok valami nagy müzlifogyasztó. Sőt akkor ettem utoljára, amikor Ausztriában dolgoztam. Ennek is már 7-8 éve. Akkor az epres Knüsperli volt az egyetlen, amit szerettem, és reggelire kakaóval együtt kanalaztam. A müzliszelet még ritkábban került a kosaramba, és ha vettem, mindig csakis olyat, aminek az alja csokiba volt mártva. Az még nyilván Cerbona szelet volt.
Amióta blogot írok, többször szembe jött velem a házi müzliszelet, és én rendre elhatároztam, hogy kipróbálom. Jó sokáig vártam vele. :D Most viszont különösen jól jön, mert lassan itt a jobb idő, lekerül rólunk a vastagabb ruha, úgyhogy nem árt, ha formába hozzuk magunkat. Arról nem is beszélve, hogy én például hamarabb benyomok egy müzliszeletet reggelire, mint vajas kenyeret szalámival, ami amúgy nagy kedvenc, de én valamiért képtelen vagyok reggel enni. Gondoltam, kipróbálom, hátha a saját müzli majd orvosolja ezt a problémámat. :D Hogy még jobban csússzon, utólag megmártottam csokiban is a kis drágákat, de ennek meg az lett az eredménye, hogy nem csak reggelire ettem, hanem szépen elosztva egész nap rájártam. Így aztán hipp-hopp elfogyott az összes. :D






Hozzávalók kb. 16 darabhoz:

20 dkg zabpehely (finom őrlésű és egész szemű vegyesen)
10 dkg dióbél
10 dkg hántolatlan mogyoró
10 dkg aszalt vörös áfonya
5 dkg aszalt meggy
5 dkg csemege mazsola
13 dkg vaj
12 dkg folyékony méz
1 nagy tojásból nyert fehérje

elkészítés:

  1. A zabpelyhet zsiradékmentes serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd hűlni hagyjuk.
  2. Az olajos magvakat késes aprítóban két részletben durvára daráljuk, majd az előbbi módon enyhén megpirítjuk. Kihűtjük.
  3. Az aszalt gyümölcsöket (szintén két adagra osztva) kis darabokra daráljuk.
  4. Az olvasztott vajat tálba öntjük, elkeverjük a mézzel, hozzádolgozzuk a magvakat, a zabpelyhet, a gyümölcsöt, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  5. A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 30x20 cm-es tepsibe öntjük, ráhelyezünk egy ív sütőpapírt, és kézzel vagy kis nyújtófa segítségével jól lenyomkodjuk, hogy ne maradjon benne légbuborék. Közben figyeljünk, hogy a müzlialap mindenhol kb. 1,5 cm magas legyen. (A rátett sütőpapírra a továbbiakban nem lesz szükségünk.)
  6. Előmelegített sütőben világosbarnára sütjük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Kb. 7x4 cm-es szeletekre vágjuk, és fogyasztásig légmentesen zárható dobozba tesszük. Maximum 2 hétig eltartható.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc


Tipp:
A müzliszeletet még kiadósabbá tehetjük, ha az egyik felét megmártjuk olvasztott étcsokoládéban. 10 dkg bőven elég hozzá.


















A recept a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.