2023. június 25.

Nyári citromhab-torta

 

 


 
Citrom – már megint! :D Imádom, na! Most viszont még egyszerűbb módon készítettem el, a krémje ui. nem vajas, hanem tejszín van benne. Igazán habos és könnyed, akárcsak az azt keretező piskóta. A díszítése is egyszerű, nincs vele sok gond. ;) Igazi nyári torta, üdít és hűsít – nyamm! :) Nálam ez is dobogós helyen végzett, de a Kutyafül is osztozott a véleményemben. Citromrajongóknak kötelező! :D ;)
Én már kétszer is elkészítettem (a fotón az első szerepel), másodjára azon jeles alkalomból, hogy Anyáék most először aludtak nálunk, amióta mi ketten családi házba költöztünk. A meghitt és tökéletesre sikerült együttlétünket a napi ebédek után ez a torta koronázta, ami nekik is kifejezetten ízlett. :)
Remélem, még sok ilyen tortát ehetünk meg együtt itt, nálunk. :)

 


Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

a piskótához:
2 tojás
4 dkg kristálycukor
1 ek. napraforgóolaj
5 dkg finomliszt
½ mk. sütőpor

a citromhabhoz:
40 g étkezési kukoricakeményítő
1 dl frissen facsart citromlé
2,5 dl tej
13 dkg porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor, darálva
1 kezeletlen citrom reszelt héja
2,5 dl habtejszín

a tálaláshoz és a díszítéshez:
porcukor
citromfűlevélkék a díszítéshez

elkészítés:
  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből kemény habot verünk.
  2. A sárgáját a cukorral felhabosítjuk, az olajjal együtt a fehérjehabra öntjük, rászitáljuk a sütőporral vegyített lisztet, és óvatosan összeforgatjuk.
  3. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra tesszük, és a formában hagyjuk kihűlni.
  4. A citromhabhoz a keményítőt és a kétféle porcukrot lábasba szórjuk, simára keverjük a citromlével, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd felöntjük a többi tejjel, és közepes fokozaton krémmé főzzük. Folpackkal letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Robotgéppel alaposan átkeverjük.
  5. A tejszínt kemény habbá verjük, egy kevés habbal fellazítjuk a pudingot, majd óvatosan hozzáforgatjuk a többi habot is.
  6. A piskótát 2 lapra szeljük, az alsó lapot visszatesszük az elmosott tortaformába, rásimítjuk a citromhabot, és befedjük a másik tésztalappal. Folpackkal letakarva min. 2 órára hűtőbe tesszük.
  7. A torta tetejét meghintjük porcukorral, és citromfűlevélkékkel díszítjük.
sütési hőfok: 165°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 17 perc

Megjegyzés:
A tejszínt érdemes jól behűtött magas falú edénybe tölteni, hogy biztosan kemény habot tudjuk belőle verni. Így nem kell bele zselatin, ami egyébként is megváltoztatná a krém állagát. Én nem preferálom a habfixálót vagy az instant zselatinfixet, csak ha menthetetlen a helyzet. A Hulalát pedig messzire elkerülöm.