2019. szeptember 3.

Virslis lepénykenyér








Mostanában rákattantunk a lepénykenyérre, pontosabban már jó ideje odavagyunk érte. Viszont szendvicsként csak ritkán készítem. Pedig milyen finom tud lenni! Tekinthetjük gyors pizzának is, hiszen maga a lepény is kerek, és serpenyőben igen hamar megsül. Már csak a feltétet kell rápakolni, és készen is vagyunk. Persze a serpenyős sütés is eltart egy darabig, ha egyszerre többet készítünk, pláne, ha egyenként sütjük ki őket, de ha ezzel a művelettel már megvagyunk, a lepényeket eltehetjük későbbre a fagyasztóba, és mindig csak annyit használunk fel belőle, amennyire épp szükségünk van. Így nem kell frissen bedagasztani a tésztát, majd pedig szórakozni a sütéssel. Nagyon hamar kiolvad, hiszen vékony a tésztája. A feltét lehet egyszerű, pl. a szalámis kenyér mintájára, de tehetünk rá bármi egyebet, mint ahogy én most ezt a paprikás-virslis-kukoricás egyveleget. Mi legalább annyira imádjuk, mint a pizzát. Ha nincs kedvünk az unalmas szendvicsekhez, ez is egy jó alternatíva. ;)






Hozzávalók 6 személyre:

12 db lepénykenyér
kb. 20 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia)

a feltéthez:
30 dkg (5 szál) frankfurti virsli
1 Ramiro paprika
1 zöldpaprika
4 fej fokhagyma
grillfűszer
Toscana fűszerkeverék
őrölt fehér bors

1 ek. szilárd mangalicazsír
10 dkg konzerv kukorica

a kenéshez:
kb. 25 dkg tejföl
10 dkg paprikás vöröshagymakrém

elkészítés:

  1. A feltéthez a magházuktól megfosztott paprikákat és a fokhagymát felaprítjuk, enyhén megsózzuk, és a serpenyőben felhevített zsíron megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a késes aprítóval ledarált virslit, ízesítjük a fűszerekkel, pirulásig sütjük, végül belekeverjük a kukoricát. Félretesszük.
  3. A tejfölt kikeverjük a vöröshagymakrémmel, megkenjük vele a lepénykenyereket, és elosztjuk rajtuk a feltétet. Megszórjuk reszelt sajttal.
  4. A szendvicseket sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és forró sütőben épp csak annyi ideig sütjük, amíg a sajt megolvad rajtuk. Tálaljuk.