2013. május 14.

Fasírtos miniszendvics








Kimondottan szeretem, ha megmarad egy kis rántott hús vagy fasírt, és jóízűen eszegetem kenyérrel vagy egyéb péksütivel. Most ugyan nem maradt egy darab sem az előző napi rántott husiból, de mivel vettünk darált húst, azonnal eszembe jutott a tegnap sütött gyökérkenyér, hogy milyen jó párosítás lenne egy kis fasírttal. Gyorsan el is készítettem, és már falatozhattuk is.
A kétféle „kenőanyag”, ami a húspogik alá került, még sosem szerepelt a szendvicses repertoáromban, de a jól bevált vaj helyett most valami mást szerettem volna. Mindkettő remekül harmonizált a hússal. Vendégvárónak vagy előételként is adhatjuk.




Hozzávalók 20 kis szendvicshez:

a fasírthoz:
50 dkg darált sertéshús
15 dkg vöröshagyma
½ csokor petrezselyemzöldje
1 tojás
6 dkg szikkadt félbarna kenyér
1 dl tej
őrölt fekete bors
grillfűszer (pl. Kotányi Grill Klasszikus)
1 ek. mangalicazsír

a szendvicshez:
20 szelet gyökérkenyér
6 ek. majonéz
1 ek. csípős paprikakrém
4 ek. mustár
2 ek. magos dijoni mustár
kb. 25 dkg füstölt sajt
3 kisebb paradicsom
3-4 retek

elkészítés:
  1. A kenyeret felöntjük a tejjel, pár percig állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk a levétől.
  2. A húst tálba tesszük, ráütjük a tojást, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, az aprított petrezselymet, valamint a szétmorzsolt áztatott kenyeret. Megfűszerezzük, és kézzel alaposan összedolgozzuk. Negyedórát hűtőben pihentetjük.
  3. A húspépből vizes kézzel golyókat formázunk, ellapítjuk, és a zsíron mindkét oldalukon hirtelen kisütjük. Előmelegített sütőben készre sütjük, vagy grillezhetjük is.
  4. A majonézt elkeverjük a paprikakrémmel, és megkenünk vele 10 gyökérkenyérszeletkét. A kétféle mustárt összekeverjük, és a többi kenyérszeletre kenjük.
  5. A paradicsomot és a retket felkarikázzuk, a sajttal együtt elrendezzük a kenyérszeleteken, majd ráültetjük a még forró húspogácsákat. Tálcára rendezzük és tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 10-15 perc








A recept a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is megjelent.