2023. október 13.

Mézes-fokhagymás, sült csirkemell sok fűszeres vöröslencse-főzelékkel

 

 


 
Szeretem az ilyen típusú laktató főzelékeket – a hűvös őszi napokon pláne jól jönnek. :)
A vörös lencse egy ideje nagy kedvencem, és általában indiai módon szoktam fűszerezni: gyömbérrel, kardamommal, koriandermaggal, kókuszkrémmel – jó illatos, ízében is melengető étel. :)
Mivel most nem kaptam szép gyömbérgyökeret, ezért – sokfajta fűszert használva – másként ízesítettem a lencsét. Az eredménnyel annyira elégedett voltam, hogy gyorsan leírtam a receptet, és a következő alkalommal egy kicsit továbbgondolva, húst is sütöttem hozzá. Bár az indiai változatát, a dahlt én mindig tofuval készítem, de ezt a főzeléket csirkemellel képzeltem el. A fehér holló ritkaságú húsevésünkbe ennyi azért belefér. :) Annyira finom és laktató, hogy estére sem éheztünk meg. :D

 


 

Hozzávalók 2 személyre:

a sült csirkemellhez:
kb. 40 dkg csirkemellfilé
6 nagy gerezd fokhagyma
1 mk. őrölt pirospaprika
½ mk. csípős pirospaprika

1 púpozott ek. görög joghurt
2 ek. (akác)méz
3 ek. olívaolaj

a lencsefőzelékhez:
15 dkg vörös lencse
1 nagy fej lila hagyma
6 nagy gerezd fokhagyma
1 ek. sűrített paradicsom
1 ek. füstölt pirospaprika
1 ek. szárított petrezselyemzöldje
1 ek. szárított árvácskával kevert paradicsompehely (elhagyható)
1 csapott ek. morzsolt oregánó
1 tk. currypor
1 tk. őrölt kurkuma
1 csapott tk. őrölt kömény
1 mk. őrölt csípős paprika
1 mk. őrölt római kömény
1 mk. őrölt szerecsendió
1 jó ek. kókuszzsír
1 ek. (akác)méz
6 dl víz
1 dl habtejszín

elkészítés:
  1. A csirkemellet két filére vágjuk, és mindkét darabot fél centinként rézsútosan félig bevagdossuk.
  2. A fűszereket összekeverjük a zúzott fokhagymával, 1 evőkanál mézzel, 2 evőkanál olívaolajjal, a joghurttal, és bedörzsöljük vele a filéket. Folpackkal letakarva, 1 órára hűtőbe tesszük.
  3. A lencsét alaposan átmossuk, leszűrjük.
  4. A megpucolt lila hagymát finomra aprítjuk, enyhén sózzuk, és a felhevített olajon fedő alatt megpároljuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és kis lángon 1 percig együtt pirítjuk.
  5. A tűzről lehúzva belekeverjük a fűszereket, a sűrített paradicsomot, majd a tűzre visszatéve, pár másodpercig kevergetve pirítjuk.
  6. Hozzákeverjük a lencsét, felöntjük a vízzel, és lefedve, kis-közepes lángon elkezdjük főzni.
  7. Közben a pácolt mellfiléket mélyebb serpenyőbe tesszük, egy kis vizet öntünk alá, és negyedóra alatt fedő alatt – egyszer átfordítva – puhára pároljuk (ha egy hústűvel könnyedén át tudjuk szúrni a húst, akkor jó.) Ezután fedő nélkül magasabb fokozaton addig főzzük, hogy a levéből kiforrjon a víz. Közben a húsdarabokat 2-3-szor átfordítjuk.
  8. A filéket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, beecseteljük olívaolajjal, ráöntjük a megmaradt szaftot, és grillezve 15-20 perc alatt megsütjük, miközben a sütési idő felénél megkenjük mézzel.
  9. A kész húsokat – 10 perc pihentetés után – a bevágások mentén felszeleteljük.
  10. Amint a lencse megpuhult, a főzeléket mézzel ízesítjük és utánasózzuk. A sült csirkemellel együtt tálaljuk.
Megjegyzés:
Nálam 2-es grill fokozaton, a középső sínbe tolva sült a hús, de akinek a sütője ilyet nem tud, az 200°C-on, alul-felül sütéssel készítse el.