2017. február 17.

Mangós-fehér csokoládés sütemény







Valamilyen muffiszerű sütire vágytam, amibe a maradék, Kuala Lumpurban vásárolt szárított mangót terveztem elhasználni. Eszembe jutott, hogy a tésztát hosszúkás sütőformában is megsüthetném. Ki is találtam hozzá a receptet, a kész sütemény jónak is látszott küllemre, de amikor elkezdem felszeletelni, szembesültem a csúf valósággal – olyan volt, mint a tejpite. A nedves hozzávalók mennyisége lehetett a ludas, de az is lehet, hogy a zománcos sütőforma tréfált meg, mert a sütési idővel biztos nem volt baj. Szerencsére kidobni azért nem kellett, bár a javát Anyáék ették meg. Pár nappal később újra nekifogtam, de változtattam a recepten. Így már olyan lett, amilyennek elsőre is látni szerettem volna, de azért sajnáltam, hogy ki kellett hagynom belőle a mascarponét. Tejföl helyett ezúttal joghurtot használtam. Még ha a cukormáz le is folyt a süti tetejéről, a végeredménnyel nagyon meg voltunk elégedve mindannyian – teázós, beszélgetéshez illő édesség kerekedett ki belőle. :) A harmadnapra maradt szeletek mellé még egy kis lekvárt is tettem. :D






Hozzávalók 25x10x7 cm-es kenyérsütőformához:


Tésztához:
25 dkg extra finom süteményliszt
6 dkg szárított mangó
8 dkg fehér csokoládé
2 tk. sütőpor
15 dkg nádcukor darálva
1 cs. Bourbon vaníliás cukor darálva
10 dkg puha vaj
2 tojás
10 dkg natúr joghurt
1 kis görög narancs héja
25 ml narancslé
vaj + zsemlemorzsa a sütéshez

Bevonáshoz és díszítéshez:
25 ml narancslé
10 dkg porcukor
2 dkg aprított, szárított mangó
fehér csokoládéforgács

elkészítés:
  1. A vajat habosra kavarjuk a cukorral, egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, majd összekeverjük a joghurttal és a narancslével.
  2. A sütőporral, vegyített liszthez adjuk a narancs lereszelt héját, a felaprított szárított mangót, a durvára darabolt fehér csokoládét, és apránként a joghurtos masszához forgatjuk.
  3. A sütőformát kivajazzuk, beszórjuk zsemlemorzsával, és beleöntjük a tésztamasszát. Előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba!), majd kiborítjuk a sütőformából, és tortarácsra téve hagyjuk kihűlni.
  4. A többi narancslevet simára keverjük a porcukorral, bevonjuk vele a sütemény tetejét, majd megszórjuk aprított mangóval és csokiforgáccsal.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 60 perc