2013. május 18.

Mentaszörp







Most először van saját mentám, szerencsére erőre kapott hamar, ahogy cserépbe ültettem hetekkel ezelőtt. Most hajt világnak, és miután 1-2 levelet már felhasználtam egy desszertemhez, most kénytelen voltam valami olyat készíteni belőle, amihez jóval több menta kell. Kicsit félve fogtam hozzá, na nem a recept bonyolultsága miatt, hiszen ezt aztán pofon egyszerű elkészíteni, hanem inkább amiatt, hogy vajon hogy ízlik majd nekem, a finnyásnak ez az érdekes ízű növény. Én ui. nem vagyok odáig érte, de úgy gondoltam, szörppé lényegülve ez lesz az egyetlen módja, ahogy talán megbarátkozom vele. Nagy kő esett le a szívemről, mert ilyen formában valóban lecsúszik a torkomon, így bátran ajánlom a hasonlóan kényes gyomrúaknak. Mivel eleve kevesebb menta került az italba, így azok is bátran elkészíthetik, akik hozzám hasonlóan eddig nem szimpatizáltak vele. Aki meg amúgy is kedveli, annak eggyel több ok, hogy hűsítő itókát is készítsen belőle. Nekik javaslom, hogy 1 helyett tegyenek bele 2-3 jó maréknyi mentalevelet, hogy hangsúlyosabb legyen az íze.
Az itt megadott módon elkészített szörp tartósítószer nélkül egy hétig vagy kettőig hűtőben simán eláll. Van, aki csírátlanítja előtte az üvegeket, aztán száraz dunsztba teszi, de nekem nem volt kedvem vacakolni vele, mert reméltem, hogy hamar elfogy. Így lett. :)




Hozzávalók 2 liter szörphöz:

1 citrom
1 lime
1 nagy marék friss mentalevél
50 dkg cukor (vagy egyéb természetes édesítőszer)
2 liter víz

elkészítés:

  1. Az alaposan megmosott citromok héját lereszeljük, és a cukorral együtt lábasba tesszük. Felöntjük a vízzel, felforraljuk, majd hűlni hagyjuk.
  2. A mentaleveleket megmossuk, összetépkedjük, a langyos szirupba tesszük, és ráfacsarjuk a lime, ill. a citrom levét. 1 napra hűtőbe tesszük.
  3. Másnap kétféleképpen járhatunk el:
    a) Egy lábasba sűrű lyukú szűrőt teszünk, átöntjük rajta a szörpöt, majd tisztára mosott üvegekbe töltjük.
    b) Összeturmixoljuk az egészet, ezután leszűrjük és üvegekbe töltjük. (Én nem szűrtem le, a turmixolt levelek ui. engem nem zavartak.)
  4. Tetszés szerint hígíthatjuk csapvízzel, szódával vagy ásványvízzel, tehetünk még bele citromkarikákat, friss mentaleveleket + jeget vagy jégkását.