2022. március 5.

Citromkrémes keksz

(Reg-Enor diétába beilleszthető)
 

 

 


 

Ezt a kekszet még akkor ötlöttem ki, amikor Anya komoly diétába kezdett, de jól jött akkor is, amikor karácsony előtt, 10 nap erejéig, mi is csatlakoztunk hozzá. Tilos volt tejtermékeket, cukrot és édes gyümölcsöket ennünk. Elég nehéz ám ilyen kemény tiltólistával édességet készíteni! :D Szerencsére nagy kedvencem, a citrom nem szerepelt a tabunak számító gyümölcsök között, így ez lett a kekszem lelke. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen klassz tésztájú kekszet lehet sütni csak zsírral, viszont hazudnék, ha azt mondanám, hogy az eritrit édesítőképessége számomra elegendő. :D Sajnos abból sem használhattam túl sokat, de szerintem így is több zuttyant bele, mint amennyit az ebbe a fajta diétába beilleszthető édességek esetében itt-ott láttam. Minden esetre abszolút értékelhető nasi lett belőle, szóval érdemes tenni vele egy próbát azoknak is, akik nem regenoroznak. ;)

 



 
Hozzávalók 26 darabhoz:

a tésztához:
15 dkg fehér és barna rizsliszt fele-fele arányban
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 bio citrom reszelt héja
½ tk. sütőpor
¼ tk. só
10 dkg mangalicazsír
9 dkg eritrit
1 tojás
2-3 ek. frissen facsart citromlé

a citromkrémhez:
1 tojás
1 tojássárgája
4 dkg eritrit
1 citrom
1 ek. tisztított vaj (ghí), felolvasztva
½ zselatinlap

elkészítés:
  1. A zsírt az édesítővel robotgéppel alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a citromlevet.
  2. Beledolgozzuk a sóval, sütőporral vegyített kétféle lisztet, és kézzel összeállítjuk a tésztát. 30 cm hosszú hengert formázunk belőle, folpackba csomagoljuk, és 1 órára mélyhűtőbe tesszük.
  3. A citromkrémhez az egész tojást a tojássárgájával, az édesítővel, a citrom lereszelt héjával és levével (0,5 dl) együtt vízgőz fölé állítjuk, és kevergetve, önthető állagú krémmé főzzük.
  4. A még forró krémhez keverjük a ghít, és az előzőleg beáztatott, alaposan kinyomkodott, fél zselatinlapot. Hűlni hagyjuk, miközben többször átkeverjük.
  5. A tésztarudat kb. 0,4 mm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és a felének kiszúrjuk a közepét. (A lehulló tésztaszéleket begyúrjuk, kinyújtjuk, és tetszés szerinti alakúra szaggatjuk.) Előmelegített sütőben egymás után világos színűre sütjük.
  6. A kekszeket pár percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd tortarácsra szedve, teljesen kihűtjük.
  7. A teli kekszekre egy-egy púpozott mokkáskanálnyi citromkrémet pöttyintünk és befedjük egy lyukas keksszel. Miután a krém meghúzott, a kekszeket fedeles dobozba szedjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 13 perc

Megjegyzés:
Reg-Enor diétán kívül ízlés szerinti mennyiségű cukorral is készíthetjük.
A tisztított vaj elkészítése nagyon egyszerű, az interneten utána lehet olvasni. ;)