2021. április 28.

Túrós-füstölt sonkás tekercs

 

 




Miután a húsvétról megmaradt sonka javát a nemrég posztolt kalácsba göngyöltem, a kimaradt mennyiség már olyan kevésnek bizonyult, hogy jobbnak láttam, ha megint az imádott kelt tésztával kombinálom egyéb étel helyett. Elsősorban azért, mert fel kellett töltenem az időközben leapadt reggeli péksüteményes dobozt a mélyhűtőben, hogy a Kutyinyeknek legyen mit ennie reggel, mielőtt munkába indul.
Bár a tölteléket most is a tésztába tekertem bele, ezúttal mégis teljesen más sült ki belőle: ez a hajtoványhoz hasonló finomság. Ezzel el is fogyott a sonka – a nyári grillszezonig hús stop van. :D A tekercs tésztája szándékosan édeskés, de aki jobb szereti sósabban, az csökkentse a cukor mennyiségét. ;) Aki készített már Franzbrötchent, annak ismerős lehet ez a fajta formázás, amihez egyébként mindössze egy fakanál szükséges. ;)

 


 

Hozzávalók 14 darabhoz:

a tésztához:
50 dkg fehér kenyérliszt
5 dkg porcukor
1 ek. só
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő
2 dl natúr joghurt
kb. 1,5 dl víz

a töltelékhez:
10 dkg füstölt sajt (nálam házi pasta filata)
10 dkg túró
5 dkg füstölt, főtt sonka (nálam a megmaradt húsvéti sonka)
1 ek. aprított metélőhagyma
4 dkg olvasztott vaj

a tetejére:
1 kis tojás
szemes mák
szezámmag

elkészítés:
  1. A porcukorral vegyített liszt közepébe morzsolt élesztőt elkeverjük vízzel hígított, meglangyosított joghurttal, és egy kis liszttel befedve felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a felvert tojást, a sót, az olajat, és robotgéppel kidagasztjuk a tésztát. Enyhén lisztezett munkalapon kicsit átgyúrjuk, majd kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  3. A töltelékhez a túrót villával áttörjük és összekeverjük a késes aprítóval ledarált sonkával, valamint az aprított metélőhagymával. A vajat felolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
  4. A megkelt tésztából 2 gombócot gömbölygetünk, és negyedóra pihentetés után egymás után 35×30 cm-es téglalapokra nyújtjuk.
  5. Mindkettőt megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a sonkás töltelékkel, reszelt sajttal, és a hosszabbik oldaluknál fogva felgöngyöljük. A töltött tésztarudakat 5 cm széles tekercsekre vágjuk.
  6. Egy tekercs közepére függőleges helyzetben ráhelyezünk egy fakanalat, és erősen lenyomjuk. (A tekercsek végei ennek köszönhetően kissé felpördülnek).
  7. A péksüteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva 20 perc alatt megkelesztjük.
  8. Lekenjük felvert tojással, megszórjuk szemes mákkal, szezámmaggal, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc