Amióta megvettem Michel Roux - Tészta varázs című könyvét, azóta szemezek ezzel a guszta empenadával. Már a képről is látszott, hogy nagyon finom lehet. Flantésztát már csináltam, tudtam, hogy nagyon jól lehet vele dolgozni, és a töltelék elkészítése sem tűnt bonyolultnak. Bezzeg a tésztakorongok betöltése és a szélek behajtogatása – na, az aztán eltartott egy ideig! A recept szerint 30 db empenadát kellene kapnunk 72 dkg flantésztából, de nekem tízzel több lett. Ez már csak azért sem volt baj, mert a töltelék is épp 40 db-hoz volt elegendő. (Nem értem a receptírókat, miért kell ennyit csalni a mennyiségekkel.)
A szélek sodrott selyemzsinórhoz hasonlatos mintázatának kialakítása bizony feladta a leckét, sehogy sem akart összejönni. Csak néhány empenadán sikerült ezt prezentálnom, de sülés közben a tészta széle kirúgta magát, és köddé vált a zsinórmintázat. Egye fene, az ízén ez mit sem változtat!
Amikor kisült, kíváncsian haraptam bele az első félholdacskába, és meg kell mondjam nem csalódtam, sőt, igazából tudtam, hogy ez tuti finom. A hozzávalók alapján ui. ezt készpénznek is vettem. És valóban, nagyon ízletesek ezek a húsos-sajtos empenadák, ezért nyugodt szívvel ajánlom vendégváró falatka gyanánt.
A tölteléket egyébként nyugodtan elkészíthetjük napokkal korábban is, de ajánlatos felhasználás előtt kicsit felmelegíteni, majd kihűteni, mert a benne lévő sajt miatt a hűtőben eléggé összeáll.
Ha nem akarunk annyit szórakozni a töltögetéssel, akkor jóval nagyobbra is szaggathatjuk a tésztakorongokat, vagy mint a leveles tésztát, kinyújtjuk a flantésztát, megtöltjük a húsos-sajtos masszával, és rúd alakúra formázzuk. Nem érdemes bejglihez hasonlóan feltekerni, mert a tészta nem fog átsülni a rúd belsejében – elég csak egymásra hajtani a tésztát.
A szélek sodrott selyemzsinórhoz hasonlatos mintázatának kialakítása bizony feladta a leckét, sehogy sem akart összejönni. Csak néhány empenadán sikerült ezt prezentálnom, de sülés közben a tészta széle kirúgta magát, és köddé vált a zsinórmintázat. Egye fene, az ízén ez mit sem változtat!
Amikor kisült, kíváncsian haraptam bele az első félholdacskába, és meg kell mondjam nem csalódtam, sőt, igazából tudtam, hogy ez tuti finom. A hozzávalók alapján ui. ezt készpénznek is vettem. És valóban, nagyon ízletesek ezek a húsos-sajtos empenadák, ezért nyugodt szívvel ajánlom vendégváró falatka gyanánt.
A tölteléket egyébként nyugodtan elkészíthetjük napokkal korábban is, de ajánlatos felhasználás előtt kicsit felmelegíteni, majd kihűteni, mert a benne lévő sajt miatt a hűtőben eléggé összeáll.
Ha nem akarunk annyit szórakozni a töltögetéssel, akkor jóval nagyobbra is szaggathatjuk a tésztakorongokat, vagy mint a leveles tésztát, kinyújtjuk a flantésztát, megtöltjük a húsos-sajtos masszával, és rúd alakúra formázzuk. Nem érdemes bejglihez hasonlóan feltekerni, mert a tészta nem fog átsülni a rúd belsejében – elég csak egymásra hajtani a tésztát.
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
72 dkg flantészta
1-1,5 dl mogyoróolaj vagy zsír
45 dkg darált, sovány marha és/vagy sertéshús
30 dkg vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
30 dkg paradicsom
só
1 tk. őrölt kömény
1 tk. szárított oregánó
1 tk. édes fűszerpaprika
1 tk. őrölt fekete bors
5 dl marhaalaplé (leveskockából is lehet)
30 dkg reszelt cheddar sajt vagy más zsíros sajt
15 dkg túró
elkészítés:
- A töltelékhez a fele mennyiségű felforrósított olajra rátesszük a darált húst, és kissé megpirítjuk. Ha túl zsíros, lecsepegtetjük róla az olajat, majd átszedjük egy tálba. Hűlni hagyjuk.
- A paradicsomokat 1 percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd lehéjazzuk és nagyobb kockákra vágjuk.
- A maradék olajon megdinszteljük a felaprított vöröshagymát, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, valamint a paradicsomot, és 20 percig pároljuk.
- Rátesszük a marhahúst, a fűszereket, felöntjük az alaplével, és kis lángon elforraljuk a levét.
- Hozzákeverjük a túrót, a reszelt sajtot, további 2-3 percig főzzük, majd teljesen kihűtjük.
- Elkészítjük a flantésztát. A tészta ötödét 1,5-2 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 9 cm átmérőjű tésztaszaggatóval vagy pohár szájával köröket szaggatunk belőle.
- A töltelékből púpozott teáskanálnyit teszünk a tésztakör egyik felére, és a töltetlen tésztarészt ráhajtjuk a töltelékre. A széleket jól lenyomkodjuk.
- A félhold alakú töltött tésztát a kezünkbe vesszük úgy, hogy az íves része jobb oldalt legyen, és fentről lefelé haladva, a töltelék irányába hajtogatjuk a tészta szélét. (Így olyan lesz, mintha egy selyemzsinór futna végig rajta.) A többi tésztát is kinyújtjuk, és a leírt módon megtöltjük. 20 percig hűtőben pihentetjük.
- Az empenadákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és aranybarnára sütjük. Forrón tálaljuk. Kínálhatunk mellé fokhagymás tejfölt vagy paradicsom pestót, de magában is finom.
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc