2017. július 21.

Tejfölös-sárgabarackos lepény







Lehet, hogy külsőre nem lett valami mutatós és szabályos, ám annál finomabb ez a sütemény. :) További nagy előnye, hogy irtó gyorsan elkészíthető. A tészta és a töltelék pedig annyira könnyű, hogy kapásból bepusziltam 4 szeletet a 12-ből. :D
Bevallom, ezek a fotók már a 2. sütést mutatják, mert a napokkal korábbi első alkalommal is olyan gyorsan elfogyott, hogy nem volt mit lencsevégre kapni. :D
Szerintem nem csak barackkal, hanem bármilyen más gyümölccsel is jól működhet. :)






Hozzávalók 30x20 cm-es tepsihez:

Tésztához:
15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
12 dkg túró
6 dkg finomítatlan nádcukor
1 citrom reszelt héja
7-8 ek. tej
4 ek. napraforgóolaj
8 g sütőpor
egy csipet só

Töltelékhez:
40 dkg nem túlérett sárgabarack (magozva mérve)
2 tojás
20 dkg tejföl
0,5 dl tej
8 dkg finomítatlan nádcukor
3 dkg gluténmentes, vaníliaízű pudingpor xilittel
1 cs. Bourbon vaníliás cukor

elkészítés:

  1. A tésztához a sütőporral, cukorral, sóval, citromhéjjal vegyített liszthez adjuk az áttört túrót, a tejet, az olajat, és előbb villával, majd a kezünkkel összeállítjuk a tésztát.
  2. Lisztezett felületen 38x28 cm-es téglalappá kinyújtjuk, és beleillesztjük a teflonbevonatú tepsibe úgy, hogy körben 3-4 cm magas széle legyen.
  3. A megmosott, alaposan lecsepegtetett sárgabarackokat félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk, a gyümölcshúst tovább felezzük, vagy nagy méretű barackok esetében felkockázzuk, majd elrendezzük a tésztán, és rászitáljuk a pudingpor felét.
  4. A tojásokat a cukorral robotgéppel kihabosítjuk, hozzákeverjük a maradék pudingport, a tejfölt, a tejet, és a gyümölccsel kirakott tésztára öntjük.
  5. A lepényt előmelegített sütőben készre sütjük, majd miután rácsra téve hagytuk kihűlni, felszeleteljük, és tálcára rendezve kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc