2019. június 29.

Cseresznyés krémes




 


Tavaly nagyon jót tett a metszés a kis cseresznyefánknak, így idén kevesebb, de nagyobb szemű termést hozott. Kész csoda, hogy a szemek nem repedtek ki a sok eső miatt, és a kukacok is csak a gyümölcs kis részébe költöztek be. Sajnos eme ténnyel csak utóbb szembesültem (addigra bekebeleztem pár kukacot is :D ), úgyhogy a magozás némileg tovább tartott a kukactalanítás miatt. :D
Sokat agyaltam, milyen desszertet készítsek – fellapoztam érte az összes receptes könyvemet, ill. a netet is „átnyálaztam”, míg végül kipattant a fejemből egy sokadik lehetőség, ami ebben a krémesben öltött testet. Az alapötlet ilyen-olyan formában már fellelhető itt a Sünisen, de kíváncsi voltam, hogyan működik cseresznyével. Jól éreztem én, hogy szeretni fogjuk. :)






Hozzávalók 15 szelethez:

Tésztához:
30 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
2 dkg holland kakaópor
6 g sütőpor
5 dkg vaj
1 tojás
5-6 dkg tejföl

Krémhez és a töltelékhez:
kb. 50 dkg magozott cseresznye
15 dkg cukor
1 ek. frissen facsart citromlé
1 ek. vaníliakivonat
8 dkg finomliszt
1,5 dl cseresznye főzőlé
1,5 dl tej
1 dl tejszín
15 dkg vaj

Tetejére:
10 dkg tejcsokoládé
5 dkg étcsokoládé
1 ek. napraforgóolaj
3-4 dkg fehér csokoládé

elkészítés:

  1. A tésztához a porcukorral, kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a felvert tojást, és a tejföllel összeállítjuk.
  2. A linzerhez hasonló állagú tésztát háromfelé vesszük, és enyhén lisztezett felületen, egyenként 30x20 cm-es lapokra nyújtjuk.
  3. 2 tésztalapot a sütőpapírral bélelt gáztepsibe fektetünk, és előmelegített sütő középső részében megsütjük. A 3. lapot magában sütjük ki. (Tepsi hátulján is megsüthetjük. Akkor jó, ha az ujjbegyünkkel rányomva, épp csak egy picit nyomódik be a tészta. Nem szabad kiszárítani, különben nem tudja magát megszívni nedvességgel, és betöltve is kemények maradnak a lapok.) Rácsra téve hagyjuk kihűlni, és ha szükséges, egyenesre szabjuk a lapok széleit.
  4. A töltelékhez a cseresznyét 5 dkg cukorral, a citromlével és a vaníliakivonattal lábasba tesszük, és forrástól számítva 10 percig főzzük. Szűrőkanálba öntjük, a levét felfogjuk, a gyümölcsöt pedig hűlni hagyjuk.
  5. A krémhez a lisztet lábasba tesszük, simára keverjük egy kevés tejjel, majd felöntjük a többi tejjel, a tejszínnel és a cseresznye főzőlevével. Kis lángon, kevergetve pudinggá főzzük. Teljesen kihűtjük.
  6. A puha vajat a többi porcukorral kihabosítjuk, összekeverjük a pudinggal, és kétfelé vesszük.
  7. Az egyik tésztalapot tálcára tesszük, egyenletesen elosztjuk rajta a krém felét, kirakjuk a felezett cseresznyeszemekkel, és ráfektetjük a másik tésztalapot. Erre is krém, ill. gyümölcs kerül, majd a sort a 3. tésztalappal zárjuk. A süteményt tálcástól nejlonzacskóba húzzuk, vágódeszkával és valami nehezebb tárggyal lesúlyozzuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  8. A tej- és az étcsokoládét az olajjal gőz fölött összemelegítjük, és rusztikusan a tésztára simítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni.
  9. A tetejét olvasztott fehér csokoládéval becsíkozzuk, ismét dermedni hagyjuk, majd forró vízbe mártott, mindig szárazra törölt késsel felszeleteljük a süteményt.
Tipp:
Mivel a tésztalapokat vékonyra kell nyújtani, könnyen szakadnak. Egyszerűbb, ha félig kinyújtva a tepsibe tesszük, és ott nyújtjuk őket a kellő méretűre. Tésztanyújtó hengerrel sokkal egyszerűbb.