2013. április 17.

Pulykamell korongok





Maradt még a kapormártásból, ezért ki kellett találnom mellé valamit. Emlékeztem rá, hogy korábban készítettem már csibefasírtot, és most is valami ahhoz hasonlót akartam. Az ízesítésén változtattam valamicskét, és zabpehely helyett kenyérmorzsát használtam, ami számomra ízletesebbé tette ezt az ezúttal pulykahúsból készült ételt.
Nem csak főzelékekhez, hanem bármilyen köret mellé illik. Én az ilyen fasírt-jellegű húst kimondottan kedvelem valamilyen salátához. Laktató ebéd lett belőle.



Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

50 dkg pulykamell

1 nagy fej vöröshagyma (kb. 20 dkg)

1 ek. mangalicazsír

1 mk. őrölt csili


1 tojás

kb. 10 dkg zsemlemorzsa

½ csokor petrezselyem

kevés mangalicazsír a sütéshez


elkészítés:

  1. A hagymát lereszeljük, vagy késes aprítóval pépesre daráljuk, és a zsíron megdinszteljük. Hozzákeverjük a csilit, a sót, majd hűlni hagyjuk.
  2. A húst ledaráljuk és alaposan összedolgozzuk a hagymával, a tojással, a petrezselyemmel, ill. annyi zsemlemorzsával, amitől formázható masszát kapunk. (Ha szükséges, még ízesítjük.)
  3. A húspépből golyócskákat gömbölygetünk, majd kissé ellapítjuk (kb. 1 cm vastagságúra), és a felforrósított zsíron vagy sütőben mindkét oldalukon pirosra sütjük. Főzelék mellé vagy tetszés szerinti körettel tálaljuk.