2015. augusztus 31.

Paradicsomszósz télire (alapszósz tésztákhoz, pizzához, húsételekhez)







A Kutyafül szülei elutaztak 2 hétre, és felhatalmaztak, hogy amíg ők távol vannak, szedjünk nyugodtan a kertjükben termő paradicsomból. Így is tettünk, ám a leszedett mennyiségből a Kutyafül egy darabot sem evett. Rám maradt az egész. Jó vicc, hiszen én aztán pláne nem eszem nyers paradicsomot! Egyéb felhasználási módokat persze rendszeresen gyakorolok ezzel a zöldséggel (botanikai értelemben gyümölccsel) kapcsolatban. Sajnos most mégis mostohán bántam a kis gömböcökkel, és napokig rájuk se néztem. Aztán már rájuk néztem, de csak azért, hogy lecsekkoljam, élnek-e még. :D Csodák-csodájára, semmi bajuk nem volt, még nem indultak tottyadásnak, viszont nem akartam, hogy újabb 1 hét elteltével mégis ilyen sors elé nézzenek. Jobb ötletem nem lévén, azt a kemény 1 kg-nyi mennyiséget megfőztem szósznak, és gondoltam, majd lesz belőle tésztára feltét, húshoz „szaftalap” vagy pizzaöntet. A kész szósz olyan finom lett, és annyira emlékeztetett nagy kedvencemre, a paradicsomos húsgombócra, hogy majdnem kiolvasztottam egy kisebb adag darált húst, hogy tényleg valami hasonló legyen belőle. De utána másként döntöttem, és az összes szószt a már elősütött csirkemell szeletekkel házasítottam össze sajttal, kolbásszal dúsítva. Olyan finom lett, hogy legszívesebben leírnám a receptjét, de azt inkább majd egy új bejegyzésben. Helyette itt és most jöjjön a szósz receptje! :)




Hozzávalók kb. 6 dl-hez:

1 kg paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
1-1,5 ek. cukor (vagy ízlés szerint)
1 kis doboz sűrített paradicsom
1 ek. 20%-os ecet
1 csapott tk. só
½ mk. őrölt fekete bors

elkészítés:
  1. A héjukon bemetszett paradicsomokat mély tálba tesszük, felöntjük forró vízzel, és 1 percig állni hagyjuk. Szűrőkanállal kivesszük a vízből, lehúzzuk a héjukat, a húsukatt felkockázzuk.
  2. A megtisztított vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, és lábasba téve, az olívaolajon megdinszteljük.
  3. Hozzáadjuk a cukrot, a sűrített paradicsomot, 1 percig főzzük, majd felöntjük az ecettel, és rátesszük a paradicsomot. Sóval, borssal fűszerezzük, és majdnem teljesen lefedve, kis lángon kb. fél órát főzzük.
  4. Levesszük róla a fedőt, és további kb. 30 percet főzzük, vagy addig, amíg ketchup sűrűségű nem lesz.
  5. A kész szószt botmixerrel pürésíthetjük (át is passzírozhatjuk, ha homogén szószt szeretnénk), és azonnal felhasználhatjuk.
    Ha nagyobb mennyiséget készítünk, érdemes eltenni télire: a szószt még forrón jól záródó, tiszta üvegekbe töltjük, amiket úgy rendezünk el egy tepsiben, hogy az üvegek ne érintkezzenek egymással. A tepsit az 1/3-áig felengedjük vízzel, és kb. 1 órára 100°C-os sütőbe tesszük. Az üvegeket fogókesztyű segítségével rácsra állítjuk és így hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés:
Az így tartósított paradicsomszósz kb. 9 hónapig felhasználható. Ezt az alapszószt utólag is fűszerezhetjük, ahogy az étel megkívánja.
A receptben megadott mennyiség kisebb adag paradicsomos húsgombóchoz elegendő, és ízre is pontosan olyan.