2015. június 8.

Hideg, vörösboros eperleves






Még mindig van eper, ezért bőszen veszem a közeli zöldségesnél. Általában ivójoghurt készül belőle, vagy csak magában eszegetem. Most viszont úgy gondoltam, levest készítek, hiszen eperből még sosem csináltam. Nem akartam megfőzni, mert fölöslegesnek éreztem. Kíváncsi voltam, milyen lesz, ha kókusztejjel és kókuszcukorral ízesítem. A leves jól vizsgázott, és nem csak finom, de egészséges is. A kókusz ízű tejszínhab pedig nagyon feldobta. Üdítő, könnyű ebéd, és kellően hűsít is. Mindketten nagyon tele lettünk vele. :)






Hozzávalók 2 személyre:

a leveshez:

30 dkg földieper
0,5 dl bodzaszörp
0,5 dl félédes vörösbor
3 dl kókusztej (1 dl kókusztejszín + 2 dl víz keverékéből)
3 dkg kókuszcukor darálva
pár csepp citromlé

a tálaláshoz:
10 dkg földieper
1 dl kókusztejszín
1 csapott ek. nyírfacukor
pár szem pisztácia, aprítva (vagy mandulapehely)
néhány levélke citromfű

elkészítés:

  1. A tálaláshoz a kókusztejszínt magas falú edénybe öntjük, és 20 percre betesszük a fagyasztóba, hogy jól lehűljön. Félig felverjük, majd a nyírfacukorral együtt kemény habbá verjük. Negyedórára hűtőbe tesszük.
  2. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, feldaraboljuk, és 10 dkg kivételével turmixgépbe vagy lábasba/tálba tesszük.
  3. Felöntjük a kókusztejjel, a borral, a bodzaszörppel, kókuszcukorral, citromlével ízesítjük és összeturmixoljuk. (Akit zavarnak a kis magocskák, az sűrű szövésű ruhán átszűrheti a levest.)
  4. A félretett eperdarabokat elosztjuk 2 csészében vagy leveses tálkában, és rámerjük a behűtött eperlevest. Kókusztejszínhabbal, citromfűvel díszítjük és megszórjuk aprított pisztáciával. Tálaljuk.













Kókusztermékek innen rendelhetők.