2014. február 7.

Marcipános-fahéjas kelt perecek





A napokban a kezembe került egy lapozható, kártyás receptfüzet, és megakadt a szemem ezen a csavart kiflin - mert hogy eredetileg így hívják. Persze nevezhetnénk csavart csigának is. :) Annak ellenére, hogy nagyon szeretem, nem sűrűn készítek édes kelt tésztát, de most annyira megkívántam, hogy nem halogattam tovább, és icipicit alakítva rajta, megsütöttem ezeket a pereceket. Az illata fantasztikus volt, az ízében sem csalódtam, és a kardamom is kellemesen érezhető. :)




Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

Tésztához:
35 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
3 dkg cukor
1 mk. só
½ mk. őrölt kardamom
7,5 dkg puha vaj
2,5 dl tej

Töltelékhez:
2,5 dkg vaj
14 dkg marcipánmassza
1 ek. őrölt fahéj
2 ek. porcukor

Kenéshez és a szóráshoz:
1 tojássárgája
1 ek. tej
nagy szemű cukor és/vagy kristálycukor

elkészítés:

  1. Az élesztőt tálba tesszük, simára keverjük egy kevés langyos, cukros tejjel, majd hozzáadjuk a sót, a kardamomot, és felöntjük a maradék tejjel.
  2. Rászitáljuk a lisztet, elosztjuk rajta a vajat, és fakanállal 6-7 perc alatt kidolgozzuk a tésztát. Ha már elválik a táltól, és sima, rugalmas felületű, letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. A töltelékhez a marcipánt nagy lyukú reszelőn reszeljük és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Kétfelé vesszük, mindkét darabot téglatest alakúra formázzuk, majd 2 ív folpack között,  egyenként 30x17,5 cm-es téglalapokra nyújtjuk.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, majd két részre vágjuk. Mindkettőt 3-4 mm vastag, 35x30 cm-es téglalapra nyújtjuk. (A tésztalap így nagyobb lesz, mint a marcipánlap.)
  5. A kinyújtott tésztát úgy tesszük a munkafelületre, hogy egy álló téglalapot lássunk magunk előtt, és a 30 cm-es oldalához igazítva ráfektetjük az egyik fahéjas marcipánlapot.
  6. A tésztának azt a részét, ami túlnyúlik a marcipánlapon, ráhajtjuk a marcipánra, és így egy fekvő, 30x17,5 cm-es téglalapot kapunk. Ezt 90°-kal elforgatunk. (Ugyanígy járunk el a másik tészta- és marcipánlappal is.)
  7. A töltött tésztákat kb. 2 cm széles sávokra vágjuk, amiket kettévágunk, és egyenként megsodorjuk. Csomót kötünk rájuk, majd az egyik tésztavéget átbújtatjuk a lyukon, és a másik végét alul hagyjuk.
  8. A pereceket sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és letakarva, jó fél órát kelesztjük.
  9. A tetejüket lekenjük tejjel kevert tojássárgájával, és megszórjuk tetszés szerinti méretű cukorral. Előmelegített sütő középső részébe téve megsütjük. Tortarácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc