2022. szeptember 11.

Szilvás kosárka

 

 


 
A szomszéd szilvájának java egyre nagyobb kupacot alkotva, a fa alatt hevert, úgyhogy szerintem fel sem tűnt volna, hogy a maradékot én szedtem le a fáról, nem pedig a gravitáció. Persze, jól nevelt gyerek lévén engedélyt kértem a szüretelésre, így lelkifurdalás nélkül menthettem meg a gyümölcsöt az enyészettől. A szilva egy részét Anyáéknak ajándékoztam, más részéből kelt sütemény lett, aminek köszönhetően megtörtem a hosszú hallgatást, és nemrégiben új poszt lett belőle a blogra. Szilva azonban még mindig maradt a tálban. A mélyhűtőben pedig már legalább 2 hónapja ott figyelt a korábban elkészített házi leveles tészta is, úgyhogy nem kellett sokat gondolkodnom azon, hogy mi legyen ezek házasságából. Mind a szilvát, mind pedig a saját kezűleg készült, szinte elfeledett tésztát ajándéknak éreztem, mert aznap nagyon ki voltam éhezve az édességre, viszont nem sok kedvem lett volna az időigényesebb süteményhez. Így hát ez az egyszerű, jó gyümölcsös, szinte falatnyi sütike lett belőle. :)

 


 

Hozzávalók 12 darabhoz:

40 dkg házi leveles tészta (nálam kifordított leveles tészta)
40 dkg szilva (magozott mennyiség)
2 ek. finomítatlan nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 csapott tk. őrölt fahéj
2 ek. frissen facsart citromlé
3 dkg étkezési kukoricakeményítő

elkészítés:
  1. A leveles tésztát (ha szükséges, előbb szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni) liszttel hintett munkalapon 36x20 cm-es téglalapra nyújtjuk, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. Letakarva 1 órára hűtőbe tesszük.
  2. A szilvát kimagozzuk, a fél szilvaszemeket négybe vágjuk, tálba tesszük. Meghintjük fahéjjal, vaníliás cukorral, cukorral, meglocsoljuk citromlével, és alaposan összekeverjük. Állni hagyjuk, amíg a tészta a hűtőben pihen.
  3. A tésztarudat 12 egyforma darabra vágjuk, lisztezett munkalapon kb. 10 cm-es körlapokra nyújtjuk és kibéleljük velük a muffintepsi mélyedéseit. (A tepsit nem kell kivajazni.)
  4. A keményítőt a szilvára szitáljuk, jól összeforgatjuk, és a gyümölcsöt a tésztakosarakba adagoljuk.
  5. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd óvatosan kiemeljük a tepsi mélyedéseiből, és tortarácsra tesszük. Langyosra hűlve kínáljuk.
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc

Tipp:
Házi leveles tészta helyett használhatunk boltit is – 1 cs. elegendő hozzá.
A szilvához adhatunk kevés szilvalét és/vagy rumot is, de ez esetben kicsivel több keményítőt keverjük hozzá.