2014. augusztus 20.

Cukrozott sűrített tej (enyhén karamellizált)

Rumos diófagyit akartam készíteni, csak épp sűrített tejet felejtettem el venni hozzá. Korábban mindig tartottam itthon, hiszen a kávét azzal ittuk, de jó ideje már nem veszünk. Amikor még használtuk, többször eszembe jutott, hogy házilag kellene elkészíteni, mert akkor legalább csak az lenne benne, amit én magam beleteszek. Aztán feledésbe merült a sűrített tej és annak házi előállítása is. Mígnem ugyebár eljött ama fent említett pillanat, amikor kellett volna a fagyihoz. A kisboltban nem lehet kapni, kedvem pedig nem túl sok volt csak emiatt elkarikázni az egyik bevásárlóközpontba. Nya, hát akkor net beizzít, nézzük, hogy is lehet ezt házilag prezentálni. Naná, hogy egyből minimum tizenötféle verzió köszönt vissza, mire összegyúrtam belőlük egy sajátot, csökkentett mennyiségű hozzávalókból. Úgy sem használnám fel jó darabig, ami megmaradna, és csak rám romlana. Vagy mégse? A Kutya ui. imádja csak úgy a szájába folyatni a bolti tubusosat, de ahhoz én nem járulok hozzá, hogy magába töltsön 1,5 dl tömény cukrot, még akkor sem, ha házi készítésű. Így aztán csak annyit főztem, amennyi kell, ill. egy kis pluszként annyit, amennyit nem sajnálok kikanalaztatni vele a befőttesüvegből.
Az én sűrített tejem nagyon szépen besűrűsödött, sőt kissé meg is karamellizálódott. Nem kellett várnom másnapig, hogy igazán olyan legyen, amilyennek lennie kell. Nem tudom, hogy az enyém mitől lett ilyen szép színű, hiszen vastag falú lábasban, az előírt ideig és pöszörögve főztem. De nem bánom, mert szerintem sokkal finomabb lett a jól megszokott ízhez képest.

Úgy gondolom, mégis a főzési időben lehet a bibi, szerintem egész nyugodtam a felére lehet csökkenteni ilyen kis mennyiség esetében, és akkor folyósabb, valamint világosabb színű lesz.


Hozzávalók 1,5 dl-hez:

2 dl tej
1,5 dl habtejszín
12 dkg cukor
2,5 dkg 80%-os vaj (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A hozzávalókat kis lábasba tesszük, és nagy lángon, állandó keverés mellett, forrástól számítva 10 percig főzzük.
  2. Takarék lángon főzzük tovább 20-40 percig, és közben néha-néha megkavarjuk.
  3. Ha már kezd sűrűsödni, elzárjuk alatta a lángot (de tovább főzve megvárhatjuk, hogy halványbarna árnyalatú legyen), és vízfürdőbe tesszük hűlni. Még langyosan kis befőttesüvegbe kanalazzuk, lezárjuk  és felhasználásig hűtőbe tesszük.
    A kész sűrített tejet hagyományosan kávéba, de bonbonok, sütemények töltésére és fagylaltkészítéshez is használhatjuk.