2016. november 19.

Diós-fügelekváros félholdak









Nem vagyunk nagy fügerajongók, sőt nemhogy nem rajongunk érte, hanem inkább a „nem szeretem” felé billen a mérleg nyelve. Ettől függetlenül nagyon megörültem, amikor „Ápá” egy üveg saját készítésű fügelekvárral lepett meg még szeptemberben. Rögtön tudtam, hogy süteményben ízleni fog. Gyorsan ki is találtam, hogy milyen típusú édességbe fogom tölteni, de azért minden eshetőségre felkészülve, összekevertem egy kis dióval, ami viszont a fügével ellentétben hatalmas imádatnak örvend nálunk. A végeredmény olyan jól sikerült, hogy még a Kutyafül is elismerte, hogy a füge lekvárnak kiváló, pláne dióval keverve. :D Apukám is dicsérte a kis félholdjaimat – ami tulajdonképpen ilyen módon közös erővel összehozott süteménynek nevezhető –, úgyhogy bátran ajánlom különösen a közelgő adventi időszakban. :)








Hozzávalók 28-30 darabhoz:

Tésztához:
30 dkg sima liszt
12,5 dkg vaj
12,5 dkg porcukor
1 tojás
1 ek. tejföl

Töltelékhez:
20 dkg fügelekvár
10 dkg pörkölt, durvára darált dió
2 ek. frissen facsart citromlé

Forgatáshoz:
4 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor darálva

elkészítés:
  1. A tésztához a szobahőmérsékletű vajat robotgéppel felhabosítjuk, majd tovább kavarjuk előbb a cukorral, majd a tojással, végül a tejföllel.
  2. Hozzáadjuk a lisztet, lágy tésztává gyúrjuk, majd cipóvá formázzuk, és folpackba csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük.
  3. A tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, és a 7 cm átmérőjű derelyekészítő forma aljával köröket szaggatunk belőle.
  4. A tésztaköröket egymás után a formába illesztjük, mindegyiket megtöltjük 1 teáskanálnyi pörkölt, darált dióval és citromlével kevert lekvárral, majd egymásra hajtjuk a forma 2 oldalát, így kialakítva a félholdakat. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, hűtjük, szaggatjuk, töltjük. Közben igyekezzünk ne túl sok lisztet belegyúrni!)
  5. A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, előmelegített sütőben készre sütjük, majd még forrón megforgatjuk a kétféle porcukor keverékében. Ha kihűltek, szalvétával bélelt, jól záródó dobozba tesszük, és leghamarabb másnap fogyaszthatjuk. (1 hétig eláll.)
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc








A recept a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is megjelent.