2020. augusztus 6.

Meggyes túrókrémes linzertorta







Ez a torta nem éppen a külalakjáról lesz híres, mégis azonnal belopta magát a szívünkbe. :)
A tölteléket egy tálka meggymártásféleség ihlette, ami pár napig a hűtőben várt a sorára, hogy majdcsak kitalálom, mihez használhatnám fel. A meggyöntet eredetileg egy másik sütihez készült, de kicsit elszámoltam magam a sűrítőanyaggal, és puding lett belőle. :D Hígítani nem akartam, mert akkor már túl sok lett volna. Úgyhogy eltettem későbbre. Első ötletként pohárkrémnek szántam, a nagy melegre való tekintettel, de aztán valahogy megint linzertészta lett belőle. Hiába na, annyira szeretem! :D Jó ötlet volt túróval összeházasítani a meggypudingot, nem is hittem volna, hogy ennyire szeretni fogjuk. :)






Hozzávalók 18-20 cm-es tortához:

Tésztához:
25 dkg finomliszt
12,5 dkg vaj
9 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
6 g sütőpor
egy csipet só

Töltelékhez:
25 dkg magozott meggy
4 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
½ citrom leve
2 dkg kukoricaliszt
2 ek. kókuszkrém
2 dkg vaníliás zabpudingpor
15 dkg túró
2 dkg porcukor
1 dkg Bourbon vaníliás porcukor

elkészítés:
  1. A tésztához a porcukorral, sóval, sütőporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, és a tojássárgákat is hozzáadva összegyúrjuk.
  2. A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, kivágunk belőle egy akkora kört, amekkora a tortaformánk, és a sütőpapírral bélelt formába fektetjük. Villával több helyen megszurkáljuk.
  3. A többi tészta egy részét 2 db, 2-3 mm vékony 3 cm magas sávra nyújtjuk és kialakítjuk belőle a torta peremét. Óvatosan a tészta aljához nyomkodjuk, és nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük 30 percre.
  4. A megmaradt tésztát lisztezett vágódeszkára tesszük, téglalap alakúra nyújtjuk, és 1 cm széles csíkokra vágjuk. Nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük.
  5. A töltelékhez a meggyet a cukorral felforraljuk, fedő alatt puhulásig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük.
  6. A kukoricalisztet simára keverjük a citromlével, a kókuszkrémmel, a meggypéphez adjuk, és kis lángon, kevergetve besűrítjük. Teljesen kihűtjük.
  7. A villával áttört túrót a kétféle porcukorral elkeverjük, a meggypudinghoz dolgozzuk, és botmixerrel krémesítjük.
  8. A túrókrémet a tésztakosárba simítjuk, a töltelék közepére egy kis méretű pogácsaszaggatót teszünk, és körülötte küllő alakban a töltelékre fektetjük a tésztacsíkokat.
  9. Leemeljük róla a pogácsaszaggatót, és a tortát előmelegített sütőbe toljuk. Ha megsült, lekapcsoltjuk róla a forma oldalát, és tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral hintve tálaljuk. (Tapasztalatom szerint a linzertorták másnap még finomabbak.) ;)
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc


Tipp:
A töltelékhez kész meggydzsemet/-lekvárt is használhatunk.
Ha kimarad még egy kis tésztánk, készítsünk belőle meggylekvárral töltött linzereket.