2021. február 27.

Alj nélküli túrótorta

 

 



 
Idejét sem tudom, mikor sütöttem utoljára túrótortát! Pedig ez mindannyiunk egyik kedvence. Csakis azért felejtődhetett el, mert annyi recept várakozik kipróbálásra, hogy mindig valami mást részesítek előnyben. Aztán mégis elérkezett a pillanat, amikor ez a méltatlanul háttérbe szorult sütemény újra színpadra léphetett. Sőt, rögtön két egymást követő hétvégén is! :D
Bár egy korábbi tortámat szerettem volna megsütni és újrafotózni, de ahogy az sokszor lenni szokott, újragondoltam, és egy még szerethetőbb torta kerekedett ki belőle. :)

 




Hozzávalók 18-24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
10 dkg vaj
14 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás porcukor
2 tojás
50 dkg túró
10 dkg tejföl
1 cs. vaníliás pudingpor
2,5 dkg finomliszt
3 dkg búzadara
1 mk. sütőpor
egy csipet szódabikarbóna
1 nagy citrom lereszelt héja
3 ek. citromlé
5 dkg mazsola
2-3 ek. édes fehérbor

Tetejére:
4 dkg vágott mandula vagy mandulapehely
1 ek. finomítatlan nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
2,5 dkg vaj

elkészítés:
  1. A mazsolát felöntjük a borral, és fél órát hagyjuk állni benne. A vágott mandulát/-pelyhet felaprítjuk és összekeverjük a vaníliás cukorral.
  2. A puha vajat a kétféle porcukorral kihabosítjuk, belekeverjük a tojást és a tejfölt, majd hozzádolgozzuk a túrót, a búzadarát és az alaposan lecsepegtetett mazsolát.
  3. Reszelt citromhéjjal, citromlével ízesítjük, majd beleforgatjuk előbb a sütőporral, szódabikarbónával, liszttel vegyített pudingport, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  4. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
  5. A tetején elosztjuk a kis darabokra vágott vajat, megszórjuk a cukros mandulával, és további kb. 20 perc alatt készre sütjük. (A remegős állag megtévesztő lehet, de a tűpróba segít.)
  6. A tortát a formában hagyva tortarácsra tesszük, majd negyedóra elteltével lekapcsoljuk róla a forma peremét, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés

Megjegyzés:
Ha kisebb formában sütjük, érdemes a forma belső oldalát is kibélelni sütőpapírral, hogy emelkedés közben is szép maradjon a torta oldala.