2012. augusztus 23.

Túrós-joghurtkrémsajtos csirkemell olajon futtatott sárgarépával





Államunk alapításának ünnepét idén névnapozással fejeltük meg, és Anyának hála, volt részünk traktában bőven. Ezek után nem ártott megint visszatérni a könnyedebb ételekre, amik mostanában a hétköznapokat jellemzik nálunk. Persze, hogy előkerült ismét a csirkemell, konyhám kedvelt és a Kutyafül ízlése miatt kötelező alapanyaga.
A hűtőben árválkodó maradék túró már kezdett erősebb illatokat árasztani, sürgősen fel kellett használnom. A mennyiségét szaporítandó, összekevertem egy kis házi joghurtkrémsajttal. A nemrégiben elkészített virslis lepényemen lévő öntetbe pedig annyira beleszerettem, hogy most erre a húsra is hasonló került.
Mivel végre szert tettem a hőn áhított zsülien vágóra, így végre kipróbálhattam. Vígan szeltem vele a répáimat, amiről csak úgy hullottak a csodaszép csíkok. Öröm volt nézni.
Sokan nem tudják, mi is az a zsülienre vágás. Nem mintha én annyira jártas lennék a gasztronómia hasonlóan hangzatos kifejezéseinek ismeretében, de ezzel az eggyel kivételesen kicsi korom óta tisztában vagyok.
A julienne = zsülien a zöldségek vékony csíkokra szelését jelenti, ami igen látványos és tetszetős eredménnyel jár.




Hozzávalók 2 személyre:

1 nagyobb csirkemellfilé
Provence-i fűszerkeverék

12,5 dkg túró
2 ek. házi joghurtkrémsajt
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek. aprított petrezselyemzöldje
10 dkg reszelt sajt
1 ek. tejföl
1 tojás
őrölt fehér bors
liszt
4-5 ek. napraforgóolaj

Körethez:
3 hosszabb szál sárgarépa
1 ek. napraforgóolaj
őrölt fehér bors


elkészítés:

  1. A csirkemellfilét 4 szeletre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk, megfűszerezzük, és 15 percig állni hagyjuk.
  2. A hússzeleteket lisztbe mártjuk, az olajon hirtelen kisütjük, és hőálló tálba sorakoztatjuk.
  3. A túrót elkeverjük a joghurtkrémsajttal, a fokhagymával, a petrezselyemmel, a sóval, és elosztjuk a hússzeleteken.
  4. A tejfölt és a tojást simára keverjük, megborsozzuk, hozzáadjuk a sajtot, majd a túrós húsok tetejére kanalazzuk. Előmelegített sütőben készre sütjük. (A sajtos öntet kissé le fog folyni a húsról.)
  5. A sárgarépákat megtisztítjuk, végüket eltávolítjuk, és zsülien vágóval csíkokra szeljük.
  6. Serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a répát, sózzuk, borsozzuk, pár perc alatt megfuttatjuk. A hús mellé kupacoljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc